Національна школа суддів України

Підготовка суддів окружних адміністративних судів, яких призначено на посаду судді вперше. 19–30 листопада 2012 р. м. Дніпропетровськ.

19–30 листопада 2012 року Дніпропетровське регіональне відділення  Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів, яких призначено на посаду судді вперше.


Для проходження навчання прибуло 11 суддів окружних адміністративних судів Дніпропетровської та Запорізької областей.


Вітальними словами підготовку відкрила директор Дніпропетровського регіонального відділення Національної школи суддів України Баштанник А.Г.


Викладачами для проведення підготовки запрошено заступника голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Поплавського Володимира Юрійовича,  суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду  Уханенка Сергія Анатолійовича, Богданенка Ігоря Юрійовича, Олефіренко Наталію Анатоліївну, Суховарова Андрія Володимировича, Ясенову Тетяну Іванівну, Панченко Ольгу Михайлівну, Дурасову Юлію Володимирівну, Малиш Наталію Іванівну, Шлай Ангеліну Вікторівну, суддів Дніпропетровського окружного адміністративного суду Ількова Василя Васильовича, Тулянцеву Інну Василівну, Олійника Віктора Миколайовича, старшого викладача кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля  Єрмолаєву Тетяну Василівну, викладача відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, кандидата юридичних наук Кохан Ганну Леонідівну,  суддю Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Чулініна Дмитра Георгійовича, першого заступника директора Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, доктора економічних наук, доцента Коваленко Олену Валеріївну. 

Під час занять буде вивчено такі актуальні теми:

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Практика застосування нового антикорупційного законодавства. Першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”. Тлумачення норм антикорупційного законодавства (у т.ч. додатку до Закону України

“Про засади запобігання та протидії корупції” від 07 квітня 2011 року

№ 3206-VI, Декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за рік). Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

-  Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів”                       від 7 липня 2010 року.   Засади організації судової влади. Загальна характеристика судової системи України. Порядок зайняття посади судді суду загальної юрисдикції. Гарантії незалежності та самостійної суддівської діяльності. Статус судді в правовій державі (європейський та національний досвід). Порядок призначення суддів на адміністративні посади. Суддівське самоврядування: загальні засади, організаційні форми, порядок здійснення суддівського самоврядування. Дисциплінарна відповідальність судді. Підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності. Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Служба дисциплінарних інспекторів. Відповідальність судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності. Оскарження рішення в дисциплінарній справі стосовно судді. Вища рада юстиції: повноваження та їх здійснення в порядку, визначеному законом України “Про Вищу раду юстиції”.

- Види судових рішень та вимоги до їх форми та змісту. Порядок ухвалення судового рішення в адміністративній справі, оскарження та набрання ним законної сили. Виправлення описок і очевидних арифметичних помилок у судовому рішенні. Роз’яснення судового рішення.

- Окремі питання застосування процесуального законодавства при розгляді адміністративних справ. Розгляд адміністративної справи в судовому засіданні. Наслідки неявки в судове засідання особи, яка бере участь у справі. Відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді. Залишення позовної заяви без розгляду. Зупинення, закриття провадження в адміністративній справі.

- Поняття нормативно – правового акту, правового акту індивідуальної дії, їх ознаки, класифікація та особливості оскарження в адміністративному суді.

- Особливості розгляду спорів з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження та звільнення з публічної служби, у тому числі осіб військової служби, органів внутрішньої справ, митного контролю, виправно-трудових установ, державної виконавчої служби. Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ України. Застосування Закону України “Про державну службу” при розгляді зазначених спорів.

- Особливості провадження у справах за адміністративними позовами суб’єктів владних повноважень про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання.

- Організація адміністративного судочинства. Адміністративна юрисдикція і підсудність адміністративних справ, передача адміністративної справи з одного адміністративного суду до іншого адміністративного суду. Проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та загальними судами. Правові позиції вищих судових інстанцій з цього приводу. Спеціалізація суддів окружних адміністративних судів та обґрунтованість її необхідності. Передовий досвід щодо спеціалізації суддів адміністративної юстиції. Досвід закордонних партнерів у здійсненні адміністративного судочинства.

- Особливості розгляду адміністративними судами справ, пов’язаних з правовідносинами, що виникають за участю митних органів та у сфері національної безпеки і оборони. Визначення митної вартості товару.

- Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в адміністративних справах. Призначення і проведення експертиз. Обов’язкове призначення експертизи.

-  Особливості розгляду адміністративних податкових спорів. Актуальні питання застосування податкового законодавства після набрання чинності               ПК України. Новації сучасної податкової системи України. Поняття податково-правового регулювання. Правильне вживання економічних та податкових термінів. Співвідношення норм ПК України з нормами податкового законодавства, що діяло до 01.01.2011 року.

-  Докази і доказування в адміністративному судочинстві. Оцінка письмових доказів при розгляді спорів про оскарження та скасування податкових повідомлень – рішень.

-  Позасудові методи вирішення спорів (медіація).

- Адміністративний договір, його порівняльні особливості. Вирішення спорів щодо укладання, розірвання, визнання недійсними адміністративних договорів.

- Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання та іншими працівниками апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Застосування в роботі судів першої інстанції постанов Пленуму Верховного Суду України та пленумів вищих спеціалізованих судів. Узагальнення судової практики як засіб вдосконалення судової діяльності. Методика вивчення та застосування на практиці узагальнень судової практики.

- Особливості провадження у справах, пов’язаних із виборчим процесом.

 Програмою підготовки суддів окружних адміністративних судів передбачено відвідування судових засідань Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Під час проведення підготовки  22 листопада 2012 року відбудеться одноденний семінар з періодичного навчання суддів окружних адміністративних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на тему: “Дотримання принципу верховенства права під час здійснення правосуддя в адміністративних справах та застосування практики Європейського суду з прав людини” за участю Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Кульчицького Н.С.

Після закінчення навчання кожному судді, який пройде підготовку, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.


Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Баштанник Алла Григорівна).