Національна школа суддів України

Підготовка суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду судді вперше. 26 листопада - 7 грудня 2012 р., м. Севастополь

26 листопада – 7 грудня 2012 року в місті Севастополі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду судді вперше.

Для проходження підготовки прибуло 17 суддів окружних адміністративних судів міста Севастополя, Автономної Республіки Крим та Херсонської області.

Викладачами  для проведення підготовки запрошені судді Севастопольського апеляційного адміністративного суду Дугаренко Ольга Володимирівна, Іщенко Галина Михайлівна, Ілюхіна Ганна Павлівна, Кондрак Наталя Йосипівна, Курапова Зоя Іллінічна, Кукта Максим Валерійович, Дадінська Тамара Вікторівна, Єланська Олена Едуардівна, Щепанська Ольга Анатоліївна, Цикуренко Антон Сергійович, Лядова Тетяна Романівна, Горошко Наталя Петрівна, кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри кримінального процесу та криміналістики Таврійського Національного університету ім. В.І. Вернадського, викладач Севастопольського регіонального відділення Національної школи суддів України  Михайлов Михайло Анатолійович та заступник керівника апарату господарського суду м. Севастополя, викладач Севастопольського регіонального відділення Національної школи суддів України Мірошниченко Ганна Анатоліївна.

Під час занять буде вивчено такі теми:

  • Особливості розгляду справ, що виникають з питань застосування ПК України щодо права податкового органу на звернення до суду з позовом про стягнення податкового боргу, порядку погашення податкового боргу платників податків, застосування строків оскарження рішень органів податкової служби, порядку проведення перевірок :

-             за зверненнями органів державної податкової служби (ст. 183-3 КАСУ);

-          за позовами платників податків про скасування податкових рішень, що стосуються податку на додану вартість;

-          за позовами платників податків про скасування податкових рішень, що стосуються податку на прибуток підприємств;

-          за позовами платників податків про скасування податкових рішень, що стосуються акцизного збору;

-           за позовами платників податків про скасування податкових рішень, пов’язаних із застосуванням спеціальних режимів оподаткування.

  • Особливості розгляду спорів щодо надання статусу біженця, видворення іноземців чи осіб без громадянства з України та спорів, пов’язаних  із перебуванням іноземців та осіб без громадянства в Україні. Провадження у справах про затримання  і примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства. Особливості застосування положень статті       183-5 КАС України при розгляді адміністративних справ за позовами  видворення іноземців та осіб без громадянства. (Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.10.2011 № 1058-р Про затвердження плану заходів з реалізації концепції державної міграційної політики).

  • Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання та іншими працівниками апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

  • Організація адміністративного судочинства. Адміністративна юрисдикція і підсудність адміністративних справ, передача  адміністративної справи з одного адміністративного суду до іншого адміністративного суду. Проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та загальними судами. Правові позиції вищих судових інстанцій з цього приводу. Спеціалізація суддів окружних адміністративних судів та обґрунтованість її необхідності. Передовий досвід щодо спеціалізації суддів адміністративної юстиції. Досвід закордонних партнерів у здійсненні адміністративного судочинства.

  • Окремі питання застосування процесуального законодавства при розгляді адміністративних справ. Розгляд адміністративної справи в судовому засіданні. Наслідки неявки в судове засідання особи, яка бере участь у справі. Відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді. Залишення позовної заяви без розгляду. Зупинення, закриття провадження в адміністративній справі.

  • Учасники адміністративного процесу. Права та обов’язки осіб, які беруть участь у справі. Права та обов’язки інших учасників адміністративного процесу. Представництво в адміністративних справах. Способи захисту порушених прав, свобод та інтересів в адміністративному судочинстві. Участь прокурора в адміністративному процесі. Вирішення питань складу суду та відводів в адміністративному судочинстві.

  • Зловживання правом на позов та процесуальними правами, засоби запобігання зловживання правом. Способи захисту порушених прав, свобод та інтересів в адміністративному судочинстві.

  • Питання застосування норм процесуального законодавства, а саме: застосування п.6. ст.198, ст.183-3 КАС.

  • Строки звернення до адміністративного суду та правові наслідки їх пропущення, поновлення таких строків (строк звернення до суду, коли та на якій стадії процесу можливий розгляд клопотання щодо його поновлення). Питання застосування строків звернення до суду, що виникають під час розгляду позовів прокурорів, у тому числі позовів, які пред’явлені за результатами розгляду протесту прокурора в порядку статті 21 Закону України “Про прокуратуру”.

  • Особливості розгляду і вирішення адміністративних справ та справ за зверненнями громадян до суб’єкта владних повноважень у зв’язку з порушенням вимог Закону України “Про звернення громадян”. Особливості застосування судами Закону України “Про доступ до інформації”.

  • Види судових рішень та вимоги до їх форми та змісту. Порядок ухвалення судового рішення в адміністративній справі, оскарження та набрання ним законної сили. Виправлення описок і очевидних арифметичних помилок у судовому рішенні. Роз’яснення судового рішення.

  • Процесуальні питання, пов’язані з виконанням судових рішень в адміністративних справах. Практика застосування Закону України “Про виконавче провадження”. Новели цього Закону.

  • Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці.

  • Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису зі застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню.

  • Особливості розгляду адміністративних податкових спорів. Актуальні питання застосування податкового законодавства після набрання чинності ПК України. Новації сучасної податкової системи України. Поняття податково-правового регулювання.

Після закінчення підготовки всім суддям, які пройшли підготовку, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечуються Севастопольським  регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор Омельченко Анатолій Федорович).