Національна школа суддів України

Актуальні питання адміністративного судочинства

25–29 квітня 2016 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду судді вперше (4–5 рік роботи).

Відкриваючи підготовку, директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник ознайомила слухачів з метою та регламентом роботи заходу, у тому числі щодо проведення в межах підготовки двох тренінгів на теми: “Захист права власності в світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини” (апробація навчального курсу) та “Суддівська етика. Доброчесність”.

Підготовку буде проведено із застосуванням інтерактивних методів: інтерактивних лекцій з демонстраціями презентацій Power Point, модерованих дискусій, виконання практичних завдань із використанням фліп-чарта, роботи в малих групах тощо.

Для проведення підготовки запрошено досвідчених суддів та провідних науковців.

Розпочала підготовку суддя Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Олена Головко з висвітлення актуальної теми щодо застосування досудового врегулювання спорів та медіації адміністративними судами. Анатолій Коршун розгляне із суддями питання стосовно учасників адміністративного процесу в адміністративному судочинстві. Володимир Поплавський зосередить увагу слухачів на особливостях застосування заходів процесуального примусу в адміністративному процесі. Важливим буде виступ Інни Тулянцевої, під час якого вона розповість про  актуальні питання застосування митного законодавства під час розгляду справ щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів митної служби. Актуальною буде лекція Сергія Уханенка щодо написання судових рішень в адміністративних справах, а про особливості їх виконання розповість Юлія Дадим.

Під час виступу Тетяни Ясенової слухачі дізнаються про дискреційні повноваження органів державної влади та місце судового розсуду у справах за участі суб’єктів владних повноважень. З Юлією Дурасовою судді вивчать особливості розгляду адміністративних спорів, пов’язаних із земельними правовідносинами.

Вадим Лисенко розгляне питання щодо антикорупційного законодавства та застосування Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”.

Також слухачі матимуть змогу удосконалити свої знання з українського ділового мовлення та ознайомитися з психологічною адаптацією до професії судді.

Після завершення підготовки буде проведено анкетні опитування слухачів.