Національна школа суддів України

Докази і доказування в адміністративному судочинстві

15 лютого 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України в межах підготовки суддів окружних адміністративних судів проведено тренінг на тему: “Докази і доказування в адміністративному судочинстві”.     

Вітальними словами захід розпочав головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя у відставці, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Василь Андрійцьо (модератор тренінгу), який представив викладачів (тренерів), ознайомив з метою і навчальними цілями курсу та з’ясував очікування суддів від тренінгу. Також  Василь Андрійцьо провів бліц-опитування учасників з обговоренням питання: “Які проблеми найчастіше виникають у суддів під час доказування в адміністративному провадженні?”.

Суддя Київського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Валерій Журавель висвітлив питання щодо особливостей доказування в адміністративному судочинстві та практики Європейського суду з прав людини. Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Алла Руденко зосередила увагу суддів на встановленому порядку надання доказів учасниками адміністративного процесу та витребування доказів судом. Також викладач розглянула питання щодо змодельованих заяв про неприйнятність доказів. Суддя Київського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Анна Шевченко обговорила з учасниками проблеми забезпечення доказів. Суддя Вінницького апеляційного адміністративного суду Тетяна Сапальова висвітлила питання щодо особливостей дослідження доказів – розглянула правила оцінки, закріплення доказів та визначення предмету доказування.

Окрім того,  програмою тренінгу було передбачено дискусійні вправи, практичні завдання, міні-лекції, різноманітні групові та індивідуальні завдання та перегляд навчальних відеороликів.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.