Національна школа суддів України

Мова судово-процесуальної сфери

25 лютого 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів окружних адміністративних судів провела тренінг “Мова судово-процесуальної сфери”.

Вітальними словами захід розпочала модератор – головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Оксана Кабиш, яка зазначила, що метою тренінгу є підвищення рівня загальномовної підготовки і мовної грамотності суддів. Також викладач окреслила завдання заходу та з’ясувала очікування учасників від тренінгу.

Під час тренінгу судді  опрацювали  нормативно-стильові   основи   мови судово-процесуальної сфери. Оксана Кабиш скерувала учасників тренінгу до розгляду судово-процесуальних документів як засобу писемної професійної комунікації судді, ознайомила з новими стандартами в організаційно-розпорядчій документації, з доповненнями та змінами щодо складання та оформлення документів. Жвавим та змістовним було виконання суддями завдань правописного практикуму, творчих та тестових із використанням клікерів і опрацювання типових порушень лексичних, граматичних та орфографічних норм сучасної української мови.

Виконання низки практичних завдань поглибили та відновили знання суддів з ділової української мови. Учасники удосконалили вміння і навички редагування, коригування та оформлення судових рішень відповідно до мовних норм та чинних стандартів.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.