Національна школа суддів України

Підтримуємо кваліфікацію суддів місцевих загальних судів

12 – 16 грудня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

Вітальною промовою відкрив підготовку начальник відділу  підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який зазначив, що судді під час підготовки розглянуть нагальні питання судової системи та ознайомив суддів з деякими актуальними питаннями, які передбачені програмою підготовки. Іван Балаклицький наголосив, що враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки будуть проведені тренінги на теми: “Суддівська етика. Доброчесність судді” та “Докази і доказування у кримінальному провадженні” з наступним оцінюванням суддів.

В перший день підготовки проведено тренінг на тему: “Суддівська етика. Доброчесність судді”. Модератори Галина Юровська – суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук та Трофімова Лариса суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент. Тренінг пройшов змістовно, жваво та цікаво. Під час тренінгу запроваджені різноманітні інтерактивні методи навчання: міні-лекції з презентаціями, виконання індивідуальних та практичних завдань у малих групах, перегляд відео, експрес опитування за допомогою клікерів, обговорення ситуативних завдань. Презентація роботи в малих групах дала можливість суддям дізнатись думку колег з різних регіонів, розглянути актуальні питання сьогодення та отримати фахову відповідь. Актуальним є і наступний тренінг “Докази і доказування у кримінальному провадженні”. Модератори – Ольга Шаповалова – начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) - радник, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук та Наталія Марчук – суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Високий професійний рівень викладачів, обговорення під час лекції, виконання суддями практичних завдань сприятимуть більш ефективному застосуванню норм законодавства при прийнятті суддями рішень.

У проведенні підготовки візьмуть участь судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Апеляційного суду, керівник прес-служби Верховного Суду України (2008-2015р.р.), директор та судовий експерт Незалежного інституту судових експертиз, судово-медичний експерт, авторитетні науковці, правові експерти та фахівці з інших галузей.

Суддя, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Марина Червинська обговорить з суддями актуальні питання застосування трудового законодавства при розгляді цивільних справ. Наталія Марчук, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ простежить практику здійснення судового контролю за досудовим слідством у світлі положень Кримінального процесуального кодексу України та зосередить увагу суддів на забезпеченні судом права особи на свободу та особисту недоторканість. Суддя Апеляційного суду Київської області, кандидат юридичних наук Олександр Сліпченко розкриє важливі теми щодо провадження у цивільній справі в суді першої інстанції та практику Європейського суду з прав людини відносно дотримання розумних строків як складової права на справедливий судовий розгляд.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.