Національна школа суддів України

Практичні питання реалізації інституту слідчого судді відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України

9 серпня  2016 року в місті Харкові відбувся семінар для суддів місцевих загальних судів на тему: “Практичні питання реалізації інституту слідчого судді відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України”.

Захід організовано місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Харківської області. Участь у семінарі взяли  40 суддів.

Відкрили навчання директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України Валентина Коржик та суддя, секретар судової палати з розгляду кримінальних справ  Апеляційного суду Харківської області Петро Гришин.

Розпочався захід з лекції щодо теоретичного аспекту функціонування інституту слідчого судді. Доктор юридичних наук, професор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Ольга Шило акцентувала увагу присутніх на ролі слідчого судді у забезпеченні конституційного права людини на свободу та особисту недоторканість.

Суддя Апеляційного суду Харківської області, кандидат юридичних наук Олександр Курило розповів про судову практику вирішення клопотань про застосування, зміну та продовження строків тримання особи під вартою та домашнього арешту під час досудового розслідування.

Змістовною та практично спрямованою інформацією зацікавила слухачів суддя, голова Київського районного суду м. Харкова, кандидат юридичних наук Світлана Шаренко. Лекція на тему: “Повноваження слідчого судді щодо застосування запобіжних заходів як гарантія права на справедливий судовий розгляд” відбулась із застосуванням інтерактивного експрес - опитування учасників семінару. Наприкінці заходу слухачі та викладачі обговорили результати опитування та обмінялись думками з актуальних питань роботи слідчого судді місцевого суду.

Не залишилось поза увагою слухачів питання практики Європейського суду з прав людини. Суддя, голова Харківського районного суду Харківської області Тетяна Бобко та суддя, голова Червонозаводського районного суду м. Харкова Інна Шелест розповіли про практику дотримання судами України вимог статті 5 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. В обговоренні цього питання виступив  секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Харківської області Петро Гришин.