Національна школа суддів України

Професійний рівень підвищують секретарі судового засідання

17–19 вересня 2018 року в  місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання окружних та апеляційних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва.

Під час підготовки слухачі разом із викладачем, суддею Авдіївського міського суду Донецької області Оленою Панченко, в інтерактивній формі опанують  процесуальні засади діяльності секретарів судового засідання у розрізі новел Цивільного процесуального кодексу України, методику роботи секретаря судового засідання з матеріалами судових справ, використання технічних засобів в їх роботі.

 У процесі навчання викладач поділиться особистим практичним досвідом моделювання та проведення судового засідання при присутності представників ЗМІ, розповість про алгоритм дій секретаря судового засідання у судовому процесі, на який допущено представників ЗМІ. Олена Панченко обговорить з учасниками підготовки таку актуальну на сьогодні тему, як Конвенційні стандарти захисту прав людини у світлі практики Європейського суду з прав людини та ознайомить з новелами Кримінального процесуального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Разом із тренером, інструктором з надання домедичної допомоги Іваном Павлишиним секретарі судового засідання навчаться навикам надання домедичної допомоги відвідувачам суду та сторонам по справах у разі виникнення надзвичайних ситуацій, психологічній готовності до настання непередбачуваних подій та вмінню залучати випадкових людей до надання допомоги потерпілим.

Про фінансовий контроль та актуальні питання запобігання та протидії корупції в Україні, особливості роботи системи електронного декларування розповість  професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат юридичних наук, доцент Ростислав Марчук.

Спільно з  провідним науковим співробітником відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Андрієм Маслюком слухачі обговорять психологічні аспекти професійного вигорання працівників апарату суду.

Особливою частиною підготовки стане інтерактивна лекція-екскурсія до Верховного Суду, під час якої головний спеціаліст відділу систематизації законодавства, бібліотечної та музейної діяльності Верховного Суду управління юридичного забезпечення Ірина Іванченко познайомить слухачів з  історією судоустрою і судочинства України та з цікавою історією апарату суду.