Національна школа суддів України

Розгляд актуальних питань суддями судових палат у кримінальних справах апеляційних судів

23–27 листопада 2020 року Національна школа суддів проводить онлайн підготовку суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів.       

Підготовку розпочали проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко та начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький. Анатолій Костенко наголосив, що відповідно до вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у межах підготовки буде проведено тренінг за посиланням на сайті НШСУ “Кіберзлочинність та електронні докази в кримінальному судочинстві” (модератор – заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Олександр Іщенко) та апробацію тренінгів “Практичні аспекти розгляду судами кримінальних проваджень щодо незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів” та  “Особливості розгляду кримінальних проваджень про злочини проти безпеки виробництва” (модератор – заступник начальника відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Валентина Кузьменко).

Для проведення підготовки запрошено досвідчених суддів, викладачів та авторитетних науковців.

Суддя Верховного Суду в Касаційному кримінальному суді Надія  Стефанів скерує суддів до обговорення судової практики касаційного розгляду кримінальних проваджень щодо ґендерно зумовленого насильства.

Суддя Верховного Суду в Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук розповість про  докази і доказування у кримінальному провадженні в суді апеляційної інстанції (ч. 3 статті 404 КПК України) та про проблемні аспекти забезпечення підозрюваному, обвинуваченому права на захист.

Суддя Верховного Суду в Касаційному кримінальному суді Світлана Яковлєва розгляне з колегами питання щодо кримінальних проваджень, пов’язаних із торгівлею людьми.

У ході інтерактивної лекції суддя Верховного Суду в Касаційному кримінальному суді, секретар Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Василь Огурецький зосередить увагу на питанні щодо застосування норм кримінального права при розгляді проваджень про кримінальні проступки.

Зацікавить суддів тема запобігання та врегулювання конфлікту інтересів як складова професійної етики судді, яку розкриє суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Чумаченко.

Головний спеціаліст-психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів Анжеліка Фарафонова поінформує суддів про керування стресом як протидії професійному вигоранню та про розвиток навичок саморегуляції. Викладач поділиться ефективними та дієвими порадами, що допоможуть зберегти емоційну цілісність суддям та дозволять виявляти стресостійкість у будь-яких конфліктних ситуаціях.                  

Інформаційним та практично доцільним буде виступ головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидата філологічних наук, доцента Оксани Кабиш щодо українського ділового мовлення та мистецтва правового письма.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.