Національна школа суддів України

Розгляд податкових спорів судами адміністративної юстиції

24–25  квітня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з громадською організацією “Асоціація податкових радників” та платформою “Taxlink” проводить для суддів адміністративних судів апробацію тренінгу на тему: “Розгляд податкових спорів судами адміністративної юстиції”.  

Відкриваючи тренінг, начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький наголосив, що діяльність Національної школи суддів України спрямовано на модернізацію підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів зі своєчасним реагуванням на зміни в законодавстві й судовій практиці та врахуванням практики Європейського суду з прав людини. Під час свого виступу начальник відділу зазначив, що судді обговорять актуальні проблеми адміністративного судочинства в податкових спорах.

Професор кафедри фінансового права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, президент Асоціації податкових радників, член Європейської асоціації податкових професорів (EATLP), доктор юридичних наук, професор Данило Гетманцев (модератор заходу) представив викладачів, провідних правників України, які забезпечать зворотний зв’язок, визначив мету й навчальні цілі заходу та з’ясував очікування суддів від тренінгу.

Під час тренінгу адвокат, керівник департаменту податкового та митного права юридичної компанії “Jurimex”, CEO Taxlink Віта Форсюк зосередить увагу суддів на економічному аналізі права в податковому праві та податкових спорах. Експерт-аудитор Taxlink Тетяна Нікітенко висвітлить питання щодо особливостей справляння податку на прибуток підприємств та проведе експрес-опитування слухачів із застосуванням клікерів за темою: “Особливості справляння податку на прибуток підприємств”. Данило Гетманцев зверне увагу на динаміку податкового зобов’язання та особливості стягнення податкового боргу в межах судових процедур. Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, кандидат  юридичних наук Ірина Желтобрюх обговорить із суддями рішення Суду (справедливості) Європейського союзу в податкових спорах та розкриє новий підхід Суду (справедливості) Європейського союзу до вирішення спорів щодо застосування міжнародних податкових конвенцій. Суддя Вищого адміністративного суду України, віце-президент Асоціації податкових радників, віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів, доцент кафедри адвокатської майстерності та міжнародної судової практики Академії адвокатури України, кандидат юридичних наук Наталія Блажівська детально зупиниться на розгляді питання щодо прав, гарантованих статтею 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, у світлі їх застосовності до адміністративних проваджень. Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, кандидат юридичних наук Ігор Олендер розгляне проблемні питання застосування Кодексу адміністративного судочинства України в податкових спорах.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.