Національна школа суддів України

Сприйняття та розуміння суддями проблем домашнього насильства та їх вирішення

11–12 листопада 2019 року Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для суддів місцевих загальних судів на тему: “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством”.

Учасників заходу привітав директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець, наголосивши на актуальності теми семінару.

Захід  провели cуддя Апеляційного суду Миколаївської області у відставці Валентина Гребенюк, cуддя Суворовського районного суду м. Одеси Інна Середа, cуддя Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області Тетяна Фортуна та cуддя Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області  Іван Яковенко.

Під час семінару викладачі опрацювали із суддями чотири модулі:  “Домашнє насильство: поняття, масштаби та вплив”, “Міжнародні стандарти та національне законодавство щодо протидії домашньому насильству”, “Сприйняття та розуміння суддями проблем домашнього насильства та їх вирішення. Ґендерні стереотипи як виклик  для судової влади” та “Судова практика у справах, пов’язаних із домашнім насильством”.  

Семінар було насичено інформаційним матеріалом та різними формами роботи: міні-лекціями, практичною роботою в групах, переглядом і обговоренням відеоматеріалів, експрес-опитуванням, рольовими іграми та кольоровими тестами на визначення підсвідомого упередження.

На завершення кожен суддя-учасник отримав Сертифікат Національної школи суддів України.