Національна школа суддів України

Сучасні форми та методи роботи судового розпорядника

11–13 червня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку судових розпорядників місцевих та апеляційних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва.

Розпочинаючи підготовку,  тренер-інструктор із надання медичної допомоги Іван Павлишин проведе  практичні заняття, під час яких судові розпорядники навчаться надавати домедичну допомогу відвідувачам суду, приведенню потерпілої особи у відновне положення до прибуття бригади швидкої допомоги, розрізняти перші ознаки інфаркту, інсульту, епілепсії, дізнаються про рани різної класифікації та кровотечі.

Заступник  начальника управління кадрової роботи – начальник відділу організаційного забезпечення проходження державної служби та антикорупційного моніторингу Верховного Суду України Оксана Комар  обговорить з учасниками питання політики управління конфліктами інтересів у розумінні Закону України “Про запобігання корупції”, корупційних проявів, їх запобігання та відповідальності, а також, використовуючи інфографіку, розгляне основні положення Закону України “Про державну службу”, умови  проходження служби в судах, оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення, дисциплінарної відповідальності працівників суду згідно з трудовим законодавством. На завершення заняття слухачі дізнаються про досвід держслужби країн Європейського Союзу.

На ситуативних прикладах, аналізуючи надзвичайні події, які відбувалися в судах України за останні роки, суддя Авдіївського районного суду Донецької області Олена Панченко  розповість про порядок дій судового розпорядника в надзвичайних ситуаціях, сучасні методи й форми роботи, які можуть покращити якість виконання службових обов’язків судового розпорядника, та про основи психологічної взаємодії судового розпорядника під час  індивідуальної роботи з особами, які перебувають у порушеному емоційному стані  чи мають ознаки неконтрольованої поведінки.

Проблематику попередження та вирішення конфліктних ситуацій у судах, спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами суду, взаємодії  судових розпорядників із керівництвом суду та правоохоронними органами, основи психології професійного спілкування працівників апарату суду, психогігієни та психопрофілактики в судовій діяльності висвітлить кандидат психологічних наук, доцент, експерт-психолог Олег Назаров. 

Судові розпорядники поділяться власним досвідом вирішення конфліктів, виконають практичні вправи й обговорять проблеми, з якими стикаються у професійній діяльності.

Свої враження від участі в підготовці слухачі висловлять під час підведення підсумків і заповнення анкети опитування.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.