Національна школа суддів України

Отримання нового досвіду щодо практичного застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя

20−21 жовтня 2016 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області проводить тренінг для суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (1–3 рік роботи), на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя”.

У тренінгу беруть участь 29 суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Відкриваючи захід, директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник підкреслила важливість теми тренінгу та представила суддів-викладачів: заступника голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірину Живоглядову, суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області Тетяну Красвітну, Романа Мудрецького та суддів цього ж суду у відставці Віру Гайдук та Вікторію Міхеєву.

На початку заходу було проведено опитування суддів-учасників щодо їхніх очікувань від тренінгу. Учасники висловили бажання отримати новий досвід щодо ефективного застосування практики Європейського суду з прав людини та поради від суддів-тренерів щодо практичного застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та рішень Європейського суду з прав людини при вирішенні судових справ.

Під час тренінгу судді розглянуть мету Конвенції про захист прав людини та принципи та Європейського суду з прав людини і основоположних свобод, ознайомляться із підставами втручання держави у права, гарантовані Конвенцією, проаналізують позитивну та негативну практику використання рішень Європейського суду з прав людини національними судами, обговорять забезпечення принципу змагальності на всіх стадіях кримінального провадження.

Тренінг проходить із застосуванням інтерактивних методів підготовки: демонстрації фільму, інтерактивних лекцій, презентацій Power Point, дискусій, презентацій результатів роботи представниками малих груп на фліп-чарті тощо.

Після закінчення тренінгу судді-тренери заповнять анкети щодо оцінювання суддів, із якими було ознайомлено кожного суддю.