Національна школа суддів України

Судді окружних адміністративних судів розглядають проблемні питання адміністративного судочинства

11–15 квітня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів, обраних на посаду судді безстроково.

Вітальною промовою відкрив підготовку начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький та зазначив, що судді під час підготовки розглянуть нагальні питання судової практики і ознайомив суддів з деякими актуальними питаннями, які передбачені програмою підготовки. Іван Балаклицький наголосив на врахування вимог ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, що передбачає проведення в межах підготовки тренінгу на тему: “Розгляд земельних спорів в адміністративних судах” з наступним оцінюванням суддів.

Для проведення підготовки запрошено заступника Голови Вищого адміністративного суду України, суддів Вищого адміністративного суду України, радника з правових питань Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, визначних науковців, психолога, відомих експертів для ефективного проведення лекцій, семінару та тренінгу.

Розпочалась підготовка з лекції головного спеціаліста – психолога відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Ганни Савченко щодо психологічної адаптації до професії судді та попередження і профілактики виникнення емоційного професійного вигорання. Викладач Національної школи суддів України, доцент кафедри культури української мови Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш розглянула проблемні питання стосовно застосування українського ділового мовлення, познайомила з останніми дослідженнями та публікаціями, посібниками практичного спрямування, де наведені зразки використання мови закону.

В наступні дні підготовки суддям будуть запропоновані до обговорення не менш актуальні теми. Заступник Голови Вищого адміністративного суду України, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Михайло Цуркан зосередить увагу суддів на принципах адміністративного судочинства як гарантії захисту прав людини, незалежності судді та забезпеченні особистої безпеки і державного захисту. Вагомим та доцільним буде виступ судді Вищого адміністративного суду України Олександра Ситникова щодо перегляду судових рішень в адміністративних справах. Суддя Вищого адміністративного суду України Валентина Тракало надасть практику розгляду спорів, що виникають з публічних правовідносин.

Доцільним буде для періодичного навчання суддів адміністративних судів з метою підвищення рівня кваліфікації участь у семінарі на тему: “Актуальні проблеми адміністративного судочинства в податкових спорах”.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.