Національна школа суддів України

Судді судових палат у кримінальних справах апеляційних судів областей та міста Києва вивчають проблемні питання кримінального судочинства

15 19 лютого 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів областей та Апеляційного суду міста Києва.

Під час відкриття підготовки проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко та начальник відділу  підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України  Іван Балаклицький ознайомили суддів з проблемними питаннями кримінального судочинства, які будуть обговорені з досвідченими суддями-викладачами та авторитетними науковцями для підтримання професійної кваліфікації.

Для проведення підготовки запрошено висококваліфікованих суддів, визначних науковців, відомих експертів для  ефективного проведення лекцій та  тренінгу.

У перший день підготовки головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції Національної школи суддів України, доцент кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська виступила з актуальною темою щодо застосування судами антикорупційного законодавства, а саме  міжнародних зобов’язань стосовно запобігання корупції та чинного національного антикорупційного законодавства. Провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, заступник директора Українського науково-дослідного  інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, кандидат медичних наук Сергій Шум обговорив з суддями проблемні аспекти проведення та оцінки судових експертиз у кримінальних справах. Викладач Національної школи суддів України, професор кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, адвокат, доктор юридичних наук Олександра Яновська опрацювала з суддями проблемні аспекти забезпечення підозрюваному, обвинуваченому права на захист.

Важливими, з огляду на практичну актуальність, буде виступ судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ Наталії Марчук відносно особливостей кримінального провадження в суді апеляційної інстанції. Надзвичайно важливими для суддів є лекції судді-викладача, заступника голови Апеляційного суду Київської області, кандидата юридичних наук Олега Ігнатюка щодо застосування положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини під час розгляду справ про злочини, вчинені внаслідок провокації та докази і доказування в кримінальному провадженні в суді апеляційної інстанції. Виступ заступника начальника відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України, судді Апеляційного суду Івано-Франківської області Надії Стефанів насичений практичними рекомендаціями відносно опрацювання питань щодо особливостей розгляду кримінальних проваджень щодо неповнолітніх та проблемних питань постановлення вироку судом апеляційної інстанції.

Враховуючи вимоги ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки буде проведено тренінг на тему: “Суддівська етика та доброчесність судді” з наступним оцінюванням суддів.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.