Національна школа суддів України

Судова практика у кримінальних провадженнях за фактами корупції при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій

20 листопада 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів провела тренінг “Судова практика у кримінальних провадженнях за фактами корупції при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій”.     

Вітальними словами тренінг розпочала модераторка – начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) – радниця Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидатка юридичних наук, заслужена юристка України Ольга Шаповалова, яка представила викладачів (тренерів), пояснила навчальні цілі заходу та з’ясувала очікування учасників від тренінгу.

Викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких (модератор)  залучив суддів до вступного експрес-опитування із використанням клікерів “Загальні стандарти проведення НС(р)Д”. Ольга Шаповалова та Олександр Коротких поінформували суддів щодо міжнародних стандартів забезпечення прав людини при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій.

Тренінг провели викладачі (тренери) Валентин Зубар, Олег Полюхович, Володимир Гандзюк,  які розглянули з учасниками актуальні питання щодо судового контролю при проведенні НС(р)Д, зміст клопотання слідчого, прокурора про надання дозволу на проведення НС(р)Д, зосередили увагу на розгляді слідчим суддею клопотань про надання дозволу на проведення НС(р)Д та обговорили використання результатів НС(р)Д у кримінальних провадженнях щодо корупційних злочинів при зміні кваліфікації діяння.

Окрему увагу було приділено виконанню низки практичних завдань під час роботи в малих групах: розгляд клопотань при здійсненні НС(р)Д, про надання дозволу на проведення НС(р)Д та використання результатів НС(р)Д в процесі доказування у кримінальному провадженні. Корисним для професійного зростання було експрес-опитування із використанням клікерів щодо особливості здійснення судового контролю при проведенні НС(р)Д та розгляду клопотань при проведенні НС(р)Д.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.