Національна школа суддів України

Захист економічної конкуренції: законодавство і судова практика в Україні та ЄС

17–18 грудня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) у співпраці з Міжнародною організацією права розвитку в Україні (ІДЛО) в рамках реалізації проєкту “Тренінг з питань конкуренції та державної допомоги” продовжує проводити низку тренінгів для суддів господарських судів на тему: Захист економічної конкуренції: законодавство і судова практика в Україні та ЄС”.

З вітальними словами до суддів господарських судів звернулись проректор Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України Наталія Шукліна, старший юрисконсульт, керівник проекту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Вероніка Брадеуцану та директор Міжнародної організації права розвитку в Україні Леван Дучидзе. У своєму виступі Наталія Шукліна окреслила аспекти діяльності щодо модернізації періодичного навчання суддів з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації. Проректор, зокрема, наголосила на важливості питань, які будуть розглянуті під час тренінгу та зазначила, що тренінг є своєчасним в контексті обговорення законодавства і судової практики в Україні та ЄС щодо захисту економічної конкуренції.

Для проведення дводенного тренінгу запрошено досвідчених викладачів: партнера-засновника адвокатської компанії Арцінгер“, доктора юридичних наук Сергія Шкляра, суддю Стокгольмського суду з питань патентів та ринків Деніеля Северінссона та голову Управління у європейських справах Відомства з питань конкуренції та захисту споживачів Італії Джанлука Сепе.

Упродовж тренінгу викладачі поінформують суддів щодо нормативно-правового регулювання у сфері захисту економічної конкуренції в Україні, завдань та функції АМКУ, встановлення меж дискреційних повноважень суду при перегляді рішень АМКУ, окреслять інструменти доказування та спростування недобросовісної конкуренції. Вони акцентують увагу суддів на випадках шахрайства під час торгів, використанні інформації на платформі ProZorro.

Доповідачі детально розглянуть особливості збору доказів щодо зловживання монопольним становищем та використанні результатів економічного аналізу з метою доказування чи спростування порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Доцільним для практичного впровадження буде виступ щодо розгляду ключових концепцій законодавства ЄС у сфері захисту конкуренції та доказів антиконкурентної поведінки. Зацікавить суддів практичний випадок стосовно обговорення тягара доказування узгоджених дій у ЄС, зловживання монопольним становищем (обмежувальна діяльність) та використання економічного аналізу.

Під час тренінгу судді отримають корисні рекомендації та обґрунтовані відповіді на запитання.

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.