Національна школа суддів України

Захист прав, гарантованих статтею 5 Європейської Конвенції з прав людини, з огляду на рішення ЄСПЛ

29–30 березня 2016 року в місті Луцьку Львівське регіональне відділення Національної  школи суддів України проводить семінар  для суддів місцевих загальних судів на тему: “Захист прав, гарантованих статтею 5 Європейської Конвенції з прав людини з огляду на рішення ЄСПЛ, зокрема за 2015 рік (Темченко, Чанєв, Баришевський, Хомуло, Подвезько, Малик, Галь проти України)”.

У семінарі беруть участь судді місцевих загальних судів  Волинської, Донецької, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської областей.

Вітальними словами семінар відкрив голова Апеляційного суду Волинської області Петро Філюк. Директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала суддів із участю в освітній програмі, яка має на меті впровадити європейські стандарти в Україні не лише на словах чи документально, але й практично, а також представила викладачів –  начальника Управління з питань дотримання права на інформацію та права на звернення  Секретаріату Уповноваженого  Верховної Ради України з прав людини Ірину Кушнір та суддю Стрийського міськрайонного суду Львівської області Вікторію Бучківську.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод сьогодні на повних підставах оцінюється як одне з найбільших досягнень Ради Європи. Вона є фундаментальною основою всього комплексу міжнародно-правового регулювання в галузі прав і свобод людини, її законних інтересів та потреб.

Права і свободи, передбачені Конвенцією, обіймають найважливіші сторони життя особи і мають громадянську, політичну, економічну та соціальну спрямованість. Головні з них – право на життя, свободу, особисту недоторканність особи, вільне пересування, свободу думки, совісті, релігії, виявлення поглядів, мирних зборів й асоціацій, право на створення сім’ї, повагу до особистого і сімейного життя, право на справедливий судовий розгляд, мирне володіння майном, заборона дискримінації, катувань, рабства та примусової праці, неприпустимість покарання без закону.

Темою цього семінару охоплено також питання захисту прав осіб, які обвинувачуються у вчиненні злочину, чи відбувають покарання.

Під час семінару судді вивчать проблемні питання застосування судами запобіжного заходу у виді тримання під вартою (судова практика), ознайомляться зі сферою застосування статті 5 Конвенції,  розглянуть законність тримання під вартою відповідно до статті 5 параграфу 1 Конвенції та проаналізують останні рішення ЄСПЛ щодо України за статтею 5 Конвенції (Темченко, Чанєв, Баришевський, Хомуло, Подвезько, Малик та Галь).

Теоретичний матеріал судді зможуть закріпити під час виконання практичних завдань.