Національна школа суддів України

2–3 вересня 2013 р. в м. Одесі проведено періодичне навчання на тему: “Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та практика Європейського суду з прав людини”

23 вересня 2013 року в місті Одесі Національною школою суддів України проведено  періодичне навчання суддів Одеського апеляційного адміністративного суду,  Миколаївського окружного адміністративного суду, Одеського окружного адміністративного суду, Херсонського окружного адміністративного суду та підготовку працівників апарату Одеського апеляційного адміністративного суду і Херсонського окружного адміністративного суду на семінарі на тему: “Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та практика Європейського суду з прав людини”, організованого спільно з Вищим адміністративним судом України та Проектом Twinning “Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні” за фінансової підтримки Європейського Союзу.




Вітальними словами навчання відкрили директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України, заслужений юрист України Володимир Іртєгов, виконуючий обов’язки голови Одеського апеляційного адміністративного суду Андрій Бітов, посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Мадіна Джарбусинова, суддя Вищого адміністративного суду України Олександр Ситников, експерт проекту Twinning, Державний радник Франції Ів Дутрійо.

Для проведення навчання викладачами запрошено суддю Вищого адміністративного суду України у відставці, заслуженого юриста України Олександра Гашицького, суддів Вищого адміністративного Наталію Блажівську, Олександра Ситникова, Тетяну Стрелець, заступника голови Одеського окружного адміністративного суду Еллу Катаєву, суддю Миколаївського окружного адміністративного суду Віталія Брагара, суддю Харківського окружного адміністративного суду Людмилу Волкову, експерта Координатора проектів ОБСЄ в Україні, начальника відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України, кандидата юридичних наук Тетяну Фулей, експерта Координатора проектів ОБСЄ в Україні Назара Кульчицького.

Під час занять було вивчено такі питання:

– Огляд діяльності, проведеної в рамках заходу “Надання допомоги у забезпеченні доступу до судової практики Європейського суду з прав людини” проекту Twinning “Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні”.

– Право на справедливий суд (стаття 6 Конвенції). Доступ до суду. Суд, “встановлений законом”. Незалежність і безсторонність. Рівність сторін у процесі, дослідження доказів, публічність. Обґрунтованість рішення суду.

– Принцип юридичної визначеності, скасування остаточного судового

рішення. Участь прокурора у процесі. Аналіз судової практики щодо застосування статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Обговорення в окремих робочих групах справ, запропонованих тренерами. Презентація поглядів, коментарів та проведення обговорення.

– Застосування статті 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Аналіз судової практики щодо застосування статті 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Обговорення в окремих робочих групах справ, запропонованих тренерами. Презентація поглядів, коментарів та проведення обговорення.

– Загальні вимоги щодо підстав, необхідних для втручання у права гарантовані Конвенцією. Законність втручання, вимоги до якості закону та однорідності судової практики. Необхідність у демократичному суспільстві. Позитивні зобов’язання держави. Застосування принципу пропорційності при розгляді адміністративних спорів.

– Право на повагу до приватного життя (стаття 8 Конвенції): застосування в адміністративному судочинстві. Оскарження актів. Житлові спори. Справи щодо довкілля (перенесення автомагістралей тощо). Аналіз судової практики щодо застосування статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Обговорення в окремих робочих групах справ, запропонованих тренерами. Презентація поглядів, коментарів та проведення обговорення.

– Захист права власності (стаття 1 Першого протоколу до Конвенції): Структура статті 1 Першого протоколу, “майно”, що охоплюється статтею 1 Першого протоколу. Стягнення податків і зборів. Позбавлення майна. Пропорційність втручання у право власності. Особливості розгляду справ, пов’язаних із захистом інтелектуальної власності в адміністративній юстиції. Аналіз судової практики щодо застосування статті 1 Першого протоколу до Конвенції. Обговорення в окремих робочих групах справ, запропонованих тренерами.

–       Особливості розгляду справ щодо біженців та шукачів притулку.

– Права гарантовані статтями 9 та 11 Конвенції. Забезпечення свободи думки, совісті, релігії. Взаємозв’язок статті 9 та 11 Конвенції щодо особливості діяльності релігійних організацій. Особливості втручання у права гарантовані статтею 9 Конвенції. Підстави обмеження права на проведення мирних заходів. Пропорційність обмеження права на проведення мирних заходів.

– Право на вибори до законодавчого органу (стаття 3 Першого протоколу Конвенції): Загальні принципи статті 3 Першого протоколу Конвенції (вільні вибори, з розумною періодичністю, шляхом таємного голосування, вільне вираження думки народу під час виборів). Вимоги до кандидатів. Справи проти України. Свобода вираження поглядів в контексті виборчого процесу. Зв'язок статей 10 і 11 Конвенції. Оціночні судження та факти.

Після закінчення періодичного навчання суддів та підготовки працівників апарату кожному слухачу вручено Сертифікат Національної школи суддів України.