Національна школа суддів України

2–6 грудня 2013 р. м. Донецьк. Підготовка секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів.

2–6 грудня 2013 року в місті Донецьку місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів.


Для проходження підготовки прибуло 20 секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів Донецької, Луганської та Запорізької областей.

Вітальними словами підготовку відкрила директор Донецького регіонального відділення Національної школи суддів України Татькова З.Ф.

Для проведення підготовки викладачами запрошені фахівці Донецького апеляційного господарського суду: начальник відділу організаційної роботи, документального забезпечення та канцелярії Ложка Н.Л., заступник начальника відділу узагальнення судової практики та аналізу судової статистики  Дмитрієва В.А., головний спеціаліст відділу кадрової роботи та державної служби Натаріна О.О., головний спеціаліст відділу узагальнення судової практики та аналізу судової статистики Головненко І.І., начальник відділу узагальнення судової практики та аналізу судової статистики Сергєєва О.Г. Окрім того,  для проведення підготовки запрошені начальник відділу з питань правової допомоги виконання Конвенцій і угод представництва в судах інтересів Держави Головного управління юстиції у Донецькій області Жемеріка К.О. та керівник регіональної служби інформаційно-технічної підтримки судових процесів у Донецькій області Цибулько Р.В.

Під час занять буде вивчено такі питання:

- Судові рішення в господарських спорах.

- Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядках.

- Вирішення господарських спорів у судах першої інстанції. Повідомлення учасників судового процесу про час і місце проведення судового засідання та дотримання процесуальних прав сторін. Порядок проведення судового засідання. Особливості розгляду справи у закритому судовому засіданні. Притягнення до відповідальності осіб за прояв неповаги до суду.

- Докази та доказування в господарському судочинстві. Питання формалізації електронних доказів у господарському процесі.

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

-  Статус секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів. Порядок  прийому та звільнення з посади секретарів судового засідання  згідно із Законом України “Про державну службу”. Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції секретарів судового засідання, забезпечення їх виконання. Організація робочого часу секретаря судового засідання. Етапи роботи секретаря судового засідання в період робочого дня. Оптимізація робочого часу. Дії секретарів судового засідання в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Організація контролю за виконанням секретарями судових засідань розпоряджень голови суду та головуючого.

- Порядок направлення сторонам копії судового рішення. Видача дублікатів виконавчих листів Вимоги, порядок оформлення судових справ та передача їх до канцелярії суду. Направлення справ зі скаргами (поданнями) до судів вищих інстанцій.

- Вимоги, порядок оформлення судових справ та передача їх до канцелярії суду. Направлення справ зі скаргами (поданнями) до судів вищих інстанцій.

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Психологія поведінки секретаря судового засідання у спілкуванні зі сторонами. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Судові витрати. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Розподіл витрат у разі скасування чи зміни рішення суду першої інстанції. Застосування Закону України  “Про судовий збір”.  Питання, пов’язані зі сплатою, стягненням, розподілом судового збору та інших судових витрат Організація роботи зі зверненнями громадян. Розмежування звернень (запитів) відповідно до  Закону України  “Про звернення громадян” та Закону України  “Про доступ до публічної інформації”. 

- Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до  Закону України “Про доступ до публічної інформації”  від 13 січня 2011 року  № 2939–VI.

- Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення.

-  Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності у практиці Європейського суду з прав людини в Україні  (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання  рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Практичне використання системи комплексного інформаційного забезпечення “ЛІГА: ЗАКОН”.

- Загальні положення господарського процесуального кодексу. Особливості розмежування категорій справ. Актуальні питання забезпечення виконання та застосування ГПК України. Підвідомчість і підсудність справ господарського суду. Виключна підсудність справ. Передача справ з одного господарського суду до іншого.

- Запобіжні заходи. Процесуальні строки та процесуальні документи. Подання позову. Форма і зміст позовної заяви. Застосування заходів забезпечення позову. Порядок обчислення процесуальних строків у господарському процесі. Питання, що виникають у господарському процесі при продовженні строків вирішення спорів за заявами сторін.

- Використання технічних засобів у роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів. Застосування Інструкції про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового процесу, затвердженої наказом ДСА України від 20.09.2012 №108. Порядок передачі фонограми судового засідання до суду апеляційної та касаційної інстанції;

- Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33. 

Після закінчення підготовки всім слухачам, які її пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.