Національна школа суддів України

2–6 грудня 2013 р. м. Чернівці. Підготовка судових розпорядників місцевих загальних та апеляційних судів.

2–6 грудня 2013 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку  судових розпорядників місцевих загальних та апеляційних судів.


Для проходження підготовки прибуло 15 судових розпорядників  місцевих загальних та апеляційних судів Чернівецької, Хмельницької та Тернопільської областей.

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддю кримінальної палати  Апеляційного суду Чернівецької області Колотила Онуфрія Олександровича, суддів цивільної палати Апеляційного суду Чернівецької області Чупікову Валентину Василівну та Литвинюк Ірину Миколаївну, суддю Першотравневого районного суду м. Чернівців  , кандидата юридичних наук Федіну Аліну Василівну, керівника апарату Апеляційного суду Чернівецької області  Сорохана Івана Васильовича, начальника відділу кадрової роботи  Апеляційного суду Чернівецької області Цеплу Оксану Віталіївну та головного спеціаліста, юриста ТУ ДСА України  в Чернівецькій області Тюфтія Павла В’ячеславовича.

Під час занять буде  вивчено як загальнотеоретичні теми, так і теми з цивільного та кримінального  законодавства України, а саме:

  • Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.
  • Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування.  Складання  процесуальних  документів.  Етика ділового мовлення.
  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Психологічні аспекти поведінки працівників служби розпорядників (специфіка виконання службових обов’язків). Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судового розпорядника з суддями, секретарем судового засідання та іншими працівниками апарату суду Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Психологія поведінки працівника служби судових розпорядників зі сторонами. Дії судових розпорядників в екстремальних ситуаціях. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду.  Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Права та обов’язки, що покладаються на  судових розпорядників, у тому числі  під час проведення закритого судового засідання, вжиття заходів щодо обмеження входу до зали судового засідання сторонніх осіб. Відповідальність судових розпорядників. Дисциплінарні заходи та звільнення.
  • Статус працівників служби розпорядників місцевих загальних та апеляційних судів. Порядок  прийому та звільнення з посади працівників служби розпорядників згідно із Законом України “Про державну службу”. Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади працівників служби розпорядників. Положення про службу судових розпорядників та організацію її діяльності, затверджене наказом голови Державної судової адміністрації України № 112. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції працівників служби судових розпорядників, забезпечення їх виконання. Організаційне забезпечення діяльності судових розпорядників.
  • Методика складання протоколів про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 185-3 “Прояв неповаги до суду” (КУпАП).
  • Участь  судових розпорядників у судових засіданнях по справах різних категорій та їх статус. Забезпечення правопорядку в приміщенні суду та в залі судового засідання. Практичні питання організації проведення судового засідання.  Дії судового розпорядника при надзвичайних обставинах. Забезпечення доставки до місця проведення судового засідання матеріалів справи та їх збереження. Вимоги до оформлення протоколу  про адміністративне правопорушення за неповагу до суду. Складання звіту про результати роботи служби судових розпорядників.
  • Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Взаємодія зі ЗМІ, організація судового процесу, на якому присутні представники ЗМІ. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз’яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.