Національна школа суддів України

2-6 вересня 2013 р. м. Одеса. Підготовка помічників суддів місцевих та апеляційних загальних судів

2-6 вересня 2013 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів місцевих та апеляційних загальних судів.


Проходять підготовку  36 помічників суддів місцевих та апеляційних загальних судів.

Вітальними словами підготовку відкрив директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України, заслужений юрист України Володимир Іртєгов.

Для проведення навчання викладачами запрошено суддів Апеляційного суду Одеської області Вадима Прібилова, Олександра Джулая, Альбіну Кадегроб, Анатолія Єрьоміна, Сергія Сегеду, суддю Апеляційного суду Одеської області, кандидата юридичних наук Єлєну Сєвєрову,  заступника начальника ТУ ДСА в Одеській області Вячеслава Глущенка, секретаря судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Одеської області, кандидата юридичних наук Андрія Дрішлюка,  керівника апарату Приморського районного суду м. Одеси Інну Німас, головного спеціаліста відділу організаційного забезпечення діяльності суддів судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА в Одеській області Наталію Марцинкевич.

Під час підготовки буде вивчено такі питання:

-         Застосування в роботі судів першої інстанції постанов Пленуму Верховного Суду України. Узагальнення судової практики як засіб удосконалення судової діяльності.

-         Статус помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів. Функціональні обов’язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на роботу, проходження служби в судах, посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання.

-         Методика роботи помічника з матеріалами судових справ. Участь помічника в підготовці розгляду справи суддею. Підготовка справи до судового розгляду та підготовка процесуальних документів. Підбір законодавчих та інших нормативно-правових актів та матеріалів судової практики.

-         Судова практика розгляду спорів про відшкодування моральної та майнової шкоди, у тому числі завданої джерелами підвищеної небезпеки, незаконними діями чи бездіяльністю органів дізнання, слідства.

-         Загальні правила ведення судового діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах.

-         Методологія ведення аналітичної роботи в місцевих загальних судах. Методика узагальнення судової практики.

-         Судові рішення. Порядок ухвалення рішень та постановлення ухвал, їх форма. Рішення суду першої інстанції. Зміст ухвали та рішення суду. Складання судових рішень, винесення окремих ухвал по цивільних справах. Направлення окремих ухвал компетентним органам для вжиття відповідних заходів реагування. Виконання рішень апеляційного суду в частині видачі виконавчих листів.

-         Види судових рішень в адміністративних справах та вимоги до їх форми та захисту. Написання судових рішень у справах адміністративної юрисдикції.

-         Судовий контроль за процесуальними діями, бездіяльністю та рішеннями слідчих та прокурорів на стадії досудового розслідування. Слідчий  суддя як новий учасник кримінального провадження. Повноваження слідчого судді. Оскарження дій прокурора до суду. Оскарження ухвал слідчого судді під час досудового розслідування. Особливості розгляду судами матеріалів за скаргами на постанови органу дізнання слідчого, прокурора.

Після закінчення підготовки всім слухачам, які її пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України