Національна школа суддів України

2-6 вересня 2013 р. м. Сімферополь. Підготовка спеціалістів з судової статистики.

2-6 вересня 2013 року в місті Сімферополі Кримське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку спеціалістів з судової статистики.

Для проходження підготовки прибуло 15 спеціалістів з судової статистики місцевих загальних судів та Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.

Вітальними словами навчання відкрили начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист АР Крим, кандидат юридичних наук Шаповалова Ольга Анатоліївна та директор Кримського регіонального відділення Національної школи суддів України Чумаченко Раїса Дмитрівна.

Для проведення підготовки викладачами запрошено начальника відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста АР Крим, кандидата юридичних наук Шаповалову Ольгу Анатоліївну, начальника відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА України в АР Крим Глухову Ірину Станіславівну, головних спеціалістів відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА України в АР Крим Готовчиць Ганну Анатоліївну та Кравцову Марину Олександрівну, інженера регіональної служби підтримки в АР Крим Департаменту регіональної служби підтримки ДП “ІCC” Шеварикіна Івана Ігоровича, техніка регіональної служби підтримки в АР Крим Департаменту регіональної служби підтримки ДП “ІCC” Насташенка Володимира Вікторовича, практикуючого психолога Боева Володимира Віталійовича, доцента кафедри загальнотеоретичних правових дисциплін Кримського юридичного інституту Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого”, кандидата юридичних наук Шмельову Галину Георгіївну, доцента кафедри адміністративно-правових і кримінально-правових дисциплін Кримського юридичного інституту Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого”, кандидата юридичних наук Ємельяненка Володимира Віталійовича, доцента кафедри цивільно-правових і господарсько-правових дисциплін Кримського юридичного інституту Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого”, кандидата юридичних наук Самойлова Максима Олександровича, інспектора відділу кадрового забезпечення Сімферопольського міського управління ГУ МВС України в АР Крим, майора міліції, кандидата юридичних наук Клепу Євгена Миколайовича.

Під час занять буде вивчено такі питання:

- Професійна етика поведінки працівника суду.

-  Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці.

- Поняття правової статистики, її зв’язок з іншими суспільно-правовими науками.

- Реєстрація, облік судових справ за встановленим переліком індексів.

- Види статистичних звітів і порядок їх складання. Складання статистичних звітів за допомогою комп’ютерної програми “Д-3”.

- Організація роботи щодо збору статистичних даних, заповнення та подання форм первинних звітів про стан розгляду судових справ і матеріалів.

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

-  Аналіз стану діловодства та судової статистики в суді. Підготовка та подання звітності про стан здійснення правосуддя з розгляду справ та матеріалів у порядку цивільного, кримінального та адміністративного судочинства.

-  Злочини у сфері службової діяльності. Практика розгляду справ про посадові злочини.

- Адаптація національного законодавства до міжнародних норм і стандартів. Судочинство України в порівнянні з правом Європейського Союзу. Упровадження європейських стандартів з прав людини в українське судочинство.

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”,

- Особливості складання статистичних звітів усіх категорій у паперовій і електронній формах.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.