Національна школа суддів України

20–21 червня 2013 р. м. Київ. с., Глібівка Київська область. Періодичне навчання суддів місцевих загальних судів.

20–21 червня 2013 року в селі Глібівка Київської області Національна школа суддів України спільно з проектом Ради Європи “Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні” та у співпраці з Асоціацією суддів України проводить періодичне навчання суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Практичні питання реалізації принципу змагальності у кримінальному процесі” за фінансової підтримки Уряду Данії.


Вітальними словами відкрили періодичне навчання начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист АР Крим, кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова, заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко та директор Центру суддівських студій Наталія Верещинська.


Для проведення навчання викладачами запрошено начальника відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста АР Крим, кандидата юридичних наук Ольгу Шаповалову, суддю Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталію Марчук, міжнародного експерта Ради Європи, колишнього прокурора Грузії, колишнього члена Європейського комітету з попередження тортур та нелюдського або такого, що принижує поводження і покарання, від Грузії Еріка Сванідзе, міжнародного експерта Ради Європи, заступника Голови Вищої Судової Палати Республіки Молдова у відставці Раїсу Ботезату, національного експерта Ради Європи, адвоката Віталія Каська, менеджера Проекту “Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні” Кетевана Цхомелідзе.


Під час занять буде вивчено такі питання:

– Принцип змагальності та його місце серед загальних засад кримінального провадження. Сутність принципу змагальності.

– Реалізація принципу змагальності під час досудового розслідування. Роль слідчого судді у забезпеченні принципу змагальності.

– Застосування принципу змагальності під час розгляду справи в суді першої інстанції.

– Сторона обвинувачення  і потерпілий у змагальному процесі. Сесія запитань і відповідей.

– Правила доказування у змагальному процесі. Сесія запитань і відповідей.

– Сторона захисту і принципи змагального процесу. Сесія запитань і відповідей.

–  Апеляційний розгляд справи та межі застосування принципу змагальності. Сесія запитань і відповідей.

–  Вирішення практичного завдання. Спільна дискусія.


Після закінчення періодичного навчання кожному судді, який його пройде,  буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.