Національна школа суддів України

22 жовтня 2013 р. у м. Львові відбулася конференція на тему “Доступ до правосуддя і судових послуг”

22 жовтня 2013 року у м. Львові відбулася конференція на тему “Доступ до правосуддя і судових послуг”, організована за ініціативою Проекту USAID «Справедливе правосуддя» спільно з територіальним управлінням ДСА України у Львівській області та Львівським окружним адміністративним судом.


У конференції взяли участь представники українських судових установ, зокрема Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, вищих, місцевих і апеляційних судів, територіальних управлінь Державної судової адміністрації України, представники громадянського суспільства, включаючи неурядові організації, що представляють людей з обмеженими можливостями, судді з Франції і Сполучених Штатів Америки; представники Агенства США з міжнародного розвитку та проекту USAID «Справедливе правосуддя». Національну школу суддів України на заході представила головний науковий співробітник Валентина Кузьменко.

На конференції було обговорено кращий досвід в галузі забезпечення доступу громадян до правосуддя та судових послуг; визначено проблеми, перешкоди і шляхи покращення доступу людей з особливими потребами до правосуддя та судових послуг; визначено напрями співпраці між судовою владою і громадянським суспільством для забезпечення доступу громадськості до правосуддя в Україні відповідно до Європейських стандартів, а також обговорено комунікативні питання (зокрема, співробітництво зі ЗМІ, створення прес-центру судової влади) та роботу з громадськістю в судах. Обговорення зазначених питань, визначення проблем у забезпеченні належного і рівного доступу для всіх до правосуддя, дотримання високих стандартів поведінки та етичних принципів, про це також йшлося під час дискусій.

За результатами роботи конференції вироблені рекомендації для керівництва органів судової влади, зокрема Ради суддів України, Державної судової адміністрації та суддів для покращення доступу громадян до правосуддя та судових послуг.