Національна школа суддів України

22 липня 2013 р., Завершення теоретично–практичної частини спеціальної підготовки слухачів Національної школи суддів України – кандидатів на посаду судді.

Завершальні етапи

підготовки кандидатів на посаду судді

22 липня 2013 року завершилася теоретично–практична частина спеціальної підготовки слухачів Національної школи суддів України – кандидатів на посаду судді.

Майбутні судді на одному з останніх етапів спеціальної підготовки освоювали суддівської навички.

У приміщенні Національної школи суддів України в місті Києві із кандидатами на посаду судді проводили заняття, зокрема, суддя, заступник голови Голосіївського суду міста Києва Калініченко Л.С., суддя Апеляційного суду Київської області, кандидат юридичних наук Сліпченко О.І., суддя Апеляційного суду міста Києва Балацька Г.О., суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, кандидат юридичних наук Євтушенко О.І., суддя Вищого адміністративного суду України Ситников О.Ф., суддя Вищого господарського суду України, кандидат юридичних наук Дроботова Т.Б., суддя Верховного суду України у відставці Мазурок В.А., суддя Верховного суду України Ковтюк Є.І., науковці та працівники апаратів судів.

Заняття були засновані на формуванні умінь та навичок з широким використанням інтерактивних форм і методів навчання. У ході цього відрізку підготовки  було застосовано новітні інтерактивні технології.

Слухачам було запропоновано вирішення ситуативних завдань, моделювання ситуацій, проведено рольові ігри, дискусії в малих та великих групах тощо.

Проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного суду України у відставці Мазурок В.А. проводив із слухачами заняття щодо особливостей ведення судового засідання в різних категоріях цивільних справ.

У процесі заняття слухачам була прочитана міні–лекція про деякі питання, що виникають при участі в судовому процесі сторін, які не мають представників;  доведені фабули навчальних цивільних справ та сценарії рольових ігор за цими фабулами, після чого відбувалася демонстрація навчальних відео фільмів, які обговорювалися в  4–5 ти групах слухачів. Пізніше представник від кожної групи висловлював її думки щодо тих питань, які були предметом обговорення.

Іншим цікавим етапом таких занять було проведення навчальних судових засідань, ролі в яких виконували  самі слухачі за підготовленими для них викладачем фабулами і  сценаріями.

Хід таких судових засідань фіксувався на відео та демонструвався слухачам для обговорення поведінки головуючого в судовому засіданні в малих групах.

Кандидати на посаду судді після обговорення висловлювали свої коментарі щодо того,  як повинен був реагувати суддя на поведінку осіб, які брали участь у судовому засіданні; які процесуальні дії мав здійснити головуючий після того, зокрема, як сторона не виявила бажання реалізувати свої процесуальні права.

Такі заняття допоможуть кандидатам на посаду судді належним чином підготуватися до майбутнього здійснення судочинства в місцевих судах.

З метою формування фахових умінь і навичок, необхідних для роботи на посаді судді, слухачі денної форми навчання протягом наступного тижня   будуть знайомитися із роботою судів апеляційної інстанції, установ державної виконавчої служби, територіальних управлінь Державної судової адміністрації України.

В останні дні липня усім слухачам Національної школи суддів – кандидатам на посаду необхідно буде пройти заключні тестування, а надалі очікувати визначення результатів проходження спеціальної підготовки та наполегливо готуватися до кваліфікаційного іспиту, який буде проводити Вища кваліфікаційна комісія суддів України.