Національна школа суддів України

Новообрані очільники апеляційних судів підвищують кваліфікацію

23–25 червня 2014 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку голів та заступників голів апеляційних судів.

 Вітальними словами підготовку відкрили Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло, проректори Національної школи суддів України Наталія Шукліна та Анатолій Костенко.

Микола Оніщук, відкриваючи заняття, спершу привітав голів та заступників голів апеляційних судів областей,  апеляційних адміністративних та апеляційних господарських судів з обранням на адміністративні посади, побажав їм плідної діяльності та виразив сподівання, що підготовка, яку нині проводить Національна школа суддів України, стане для них у нагоді, допоможе в управлінській діяльності та відправленні правосуддя. Ректор зазначив, що зміни, закладені Законом “Про відновлення довіри до судової системи України”, зокрема оновлення керівної ланки судової системи мають позитивний ефект та є кроком до утвердження якісного, справедливого та незалежного суду в Україні.

Ректор Національної школи суддів України  Микола Оніщук  виступив перед новообраним керівництвом апеляційних судів з лекцією на тему “Конституційні і законодавчі зміни в системі правосуддя: напрямки та очікування”. Ректор, зокрема, торкнувся теми очікуваних конституційних змін щодо підвищення цензів допуску до професії судді. Микола Оніщук відзначив, що підвищення вікових та кваліфікаційних цензів для суддів сприятиме утвердженню їх незалежності та професійності, від чого виграє також і суспільство.

Ректор також підкреслив актуальність питання щодо переформатування Вищої ради юстиції відповідно до європейських стандартів. Микола Оніщук позитивно оцінив підхід, за яким абсолютну більшість у складі цього органу, що контролює суддівську відповідальність та кар’єру, мають зайняти самі судді. У питаннях судоустрійного характеру, зокрема триланковості судової системи, ролі та місця касації в ній,  професійне та експертне середовище має дійти згоди – переконаний ректор.

Чимало необхідних судовій системі змін, наразі можна внести на рівні законодавчого регулювання. Зокрема, у Мінюсті вже завершується розробка нової редакції Закону України “Про судоустрій і статус суддів”. Проект, підготовлений  громадськими експертами, пропонує більш продуктивні підходи щодо дисциплінарної відповідальності суддів, суттєво розширює повноваження суддівського самоврядування та в цілому, у разі прийняття, сприятиме позитивним трансформаціям у сфері судочинства – наголосив Микола Оніщук

Ректор Національної школи суддів України повідомив суддям, що  для проведення підготовки було  підібрано найбільш актуальні теми, урізноманітнено методологію викладення матеріалу, запрошено до викладання провідних вчених та практиків.

Зокрема, до викладання запрошено Голову Верховного Суду України, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Ярослава Романюка, суддю Верховного Суду України, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Василя Гуменюка, суддю Верховного Суду України, заслуженого юриста України Миколу Гусака, суддю  Вищого господарського суду України, заслуженого юриста України Тетяну Козир, представника уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ірину Кушнір, Голову Державної судової адміністрації України, заслуженого економіста України Зеновія Холоднюка, голову Апеляційного суду Запорізької області, доктора юридичних наук, заслуженого юриста України, голову Координаційного суддівського центру Віктора Городовенка, начальника відділу психологічних та мистецтвознавчих експертиз Державного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України, кандидата психологічних наук Юрія Ірхіна, заступника керівника Проекту USAID “Україна: Справедливе правосуддя” Наталію Петрову та доцента кафедри криміналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидата юридичних наук Наталію Ахтирську.

Під час занять буде вивчено такі питання:

– Конституційні і законодавчі зміни в системі правосуддя: напрямки та очікування.

– Психологічні прийоми запобігання ефекту професійного вигорання у суддів.

– Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці.

– Питання єдності судової практики, дотримання конституційних засад правосуддя.

– Стан фінансового та матеріально-технічного забезпечення судової системи України.

– Антикорупційне  законодавство. Практика застосування антикорупційного законодавства. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

– Стандарти професійної поведінки судді.

– Комунікації в судовій владі. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві.

– Відновлення довіри до судової влади в Україні.

– Судове адміністрування. Досвід Апеляційного суду Запорізької області.

– Практика розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.