Національна школа суддів України

23–27 вересня 2013 р. м. Чернівці. Підготовка секретарів судового засідання місцевих та апеляційних загальних судів

23–27 вересня 2013 року  в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку секретарів судового засідання місцевих та апеляційних загальних судів Чернівецької, Хмельницької та  Тернопільської областей.



Проходять підготовку 19 секретарів судового засідання.

Вітальними словами навчання відкрив директор Чернівецького регіонального відділення  НШСУ  Степан Михайлович Іваніцький.

 Для проведення підготовки викладачами запрошено суддю кримінальної палати  Апеляційного суду Чернівецької області  Онуфрія Олександровича Колотило, суддів  цивільної палати Апеляційного суду Чернівецької області Наталю Казимирівну Височанську, Валентину Василівну Чупікову  та  Ірину Миколаївну   Литвинюк кандидата юридичних наук, суддю Першотравневого районного суду м. Чернівців  Аліну Василівну Федіну, керівника апарату Апеляційного суду Чернівецької області  Івана Васильовича Сорохана, начальника відділу кадрової роботи   Апеляційного суду Чернівецької області  Оксану Віталіївну Цеплу, головного спеціаліста, юриста ТУ ДСА України  в Чернівецькій області Павла В’ячеславовича Тюфтія та головного спеціаліста Чернівецького РВ НШСУ Тетяну Миколаївну Аілінчій

 Під час занять  буде вивчено як загальнотеоретичні теми, так і теми з цивільного та кримінального  законодавства України, а саме:

  • Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.
  • Підготовча частина судового засідання: учасники процесу, пе­ре­вір­ка явки в судове засідання, виведення свідків із залу суду. Правила ведення журналів судових засідань. Процесуальні вимоги до ведення протоколу судового засідання. Специфіка складання та оформлення протоколів про окремі процесуальні дії в різних видах судочинства.
  • Використання технічних засобів в роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів. Фіксація судового процесу під час проведення відео конференції. Застосування Інструкції про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового процесу, затвердженої наказом ДСА України від 20.09.2012 №108.
  • Процесуальні строки, їх обчислення та наслідки пропущення.
  •  Судові рішення. Порядок ухвалення рішень та постановлення ухвал, їх форма. Рішення суду першої інстанції. Зміст ували та рішення суду. Порядок виконання рішення суду та виконавчих листів  у справах про поновлення на роботі та стягненню середньомісячної заробітної плати.
  • Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування.  Складання  процесуальних  документів. Етика ділового мовлення.
  • Загальні правила ведення судового діловодства в  місцевих загальних та апеляційних  судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих загальних та апеляційних  судах. Застосування і використання в роботі Інструкції з діловодства, затвердженої наказом ДСА України
    від 27.06.2006 №68, зі змінами та доповненнями.  Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Рішенням Ради суддів України 26.11.2010  № 30.
  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби  оптимізації  міжособистісних  стосунків  працівників  апарату  суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення та судова практика застосування адміністративних стягнень.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.