Національна школа суддів України

23-27 вересня 2013 р. м. Одеса. Підготовка секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів

23-27 вересня 2013 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних  судів.



Проходять підготовку 21 секретар  судових засідань місцевих загальних та апеляційних Миколаївської області та міста Одеси.

Вітальними словами підготовку відкрив директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України, заслужений юрист України Володимир Іртєгов .

Для проведення навчання запрошено суддю Апеляційного суду Одеської області Олександра Борисовича Джулая, заступника начальника ГУ ДСА в Одеській області Вячеслава Глущенка, суддю Київського районного суду м. Одеси  Геннадія Васильовича Войтова, професора кафедри політології Одеського національного політехнічного університету, доктора педагогічних наук  Аллу Василівну Семенову, доцента кафедри цивільного права Національного університету “Одеська юридична академія”, кандидата юридичних наук Оксану Іванівну Сафончик, суддю Апеляційного суду Одеської області Вадима Михайловича Прібилова, помічника заступника голови Приморського районного суду Ольгу Дмитрівну Лещенко, начальника відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА в Одеській області Інну Миколаївну Акбарову, заступника керівника апарату Апеляційного суду Одеської області Наталію Володимирівну Хитрук, доцента кафедри господарського права і процесу Національного університету “Одеська Юридична академія”, кандидата юридичних наук Михайла Юрійовича Картузова, помічника судді Апеляційного суду Одеської області Мілену Валеріївну Льовочкіну, керівника апарату Приморського районного суду м. Одеси Інну Ярославівну Німас, доцента кафедри господарського права і процесу Національного університету “Одеська Юридична академія”, кандидата юридичних наук Ольгу Олексіївну Квасніцьку.

Під час підготовки буде вивчено такі питання:

-       Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського Суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

-       Правова культура як складова частина демократії.

-       Практичні питання застосування Конституції України при здійсненні правосуддя.

-       Методологія тлумачення і застосування нормативно-правових актів. Застосування аналогії права та аналогії закону в судочинстві. Методологія ведення аналітичної роботи в суді.

-       Організація роботи суду з питань виконання Закону України “Про звернення громадян”, реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян в суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Специфіка реєстрації заяв, скарг, пропозицій громадян. Особливості звернень суду України зі судовим дорученням до іноземного суду.

-       Формування цивільних, кримінальних та адміністративних справ. Попередня підготовка судових справ до розгляду. Оформлення кримінальних справ у стадії попереднього розгляду справи суддею. Роль та повноваження секретаря судового засідання, які закріпленні в положенні Кримінального процесуального кодексу України. Ведення журналу судового засідання.

-       Цивільна юрисдикція. Правила визначення підсудності справ. Виключна підсудність. Особливості судового розгляду цивільних справ. Судова практика розгляду справ окремого провадження.

-       Дії секретаря судового засідання щодо оформлення завершеної  розглядом кримінальної, цивільної, адміністративної справи. Порядок видачі для ознайомлення судових справ і копій документів. Передача справ до архіву суду. Застосування інструкції про порядок передання до архіву місцевого та апеляційного суду, зберігання в ньому, відбір та передання до державних архівних установ та архівів відділів міських рад судових справ та управлінської документації суду, затвердженої наказом ДСПА України
від 15.12.2011 №168, зі змінами та доповненнями

-       Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологія та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

-       Вимоги, порядок оформлення судових справ та передача їх до канцелярії суду. Направлення справ зі скаргами (поданнями) до судів вищих інстанцій. Порядок передачі фонограми судового засідання до суду апеляційної та касаційної інстанції

-       Поняття підсудності цивільних справ. Направлення справ за підсудністю для розгляду по суті.

-       Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

-       Судова практика розгляду кримінальних справ. Особливості розгляду судами кримінальних справ приватного обвинувачення та цивільних позовів у кримінальній справі.

-       Основні засади кримінального провадження та їх реалізації. Принцип змагальності відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України та його реалізація на стадіях судового розгляду. Учасники кримінального провадження, їх процесуальні права та обов’язки.

-       Особливості провадження в суді першої інстанції. Підготовка судових справ до розгляду. Межі судового розгляду. Спрощення провадження щодо кримінальних проступків. Провадження в суді присяжних.

-       Провадження у справі до досудового розгляду. Участь у цивільній справі представника. Підготовка справ до судового розгляду. Дії при підготовці цивільних справ до судового розгляду. Порядок забезпечення доказів та судовий розгляд заяв про забезпечення позову, виконання ухвал про забезпечення позову. Провадження попереднього судового засідання.

-       Відкриття провадження в адміністративній справі та підготовка справи до розгляду. Судові виклики та повідомлення. Попереднє судове засідання: порядок його провадження, мета та завдання. Скорочене провадження. Судові доручення. Вирішення питань забезпечення адміністративного позову. Види судових рішень в адміністративних справах та вимоги до їх форми та змісту.

-       Апеляційне та касаційне оскарження. Перегляд справ за ново виявленнями обставинами за положенням  Кодексу адміністративного судочинства України.

Після закінчення підготовки всім слухачам, які її пройдуть, буде вручено Сертифікати Національної школи суддів України.


Більше фото>>