Національна школа суддів України

25 – 27 червня 2013 р. м. Севастополь. Підготовка керівників апаратів місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.

25 – 27 червня 2013 року в місті Севастополі  місцеве регіональне відділення проводить підготовку керівників апаратів місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.

 

Для проходження підготовки прибуло 21 особа.

Для проведення навчання викладачами запрошені:  керівник апарату Апеляційного суду м. Севастополя Білецька Світлана Іванівна, заступник     керівника апарату господарського суду м. Севастополя, викладач Севастопольського регіонального відділення НШСУ Мірошниченко Ганна Анатоліївна.


Під час занять вивчатимуться питання щодо:
- Доступ до правосуддя і обслуговування користувачів. Адміністративна складова управління проходження справ в судах.

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Організація роботи із зверненнями громадян у місцевих та апеляційних судах. Специфіка роботи зі зверненнями громадян. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Закон України “Про звернення громадян”.  Розмежування звернень (запитів) відповідно до  Закону України “Про звернення громадян” та Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Єдиний державний реєстр судових рішень. Забезпечення доступу громадськості до рішень суду.

- Статус помічників суддів місцевих загальних   та апеляційних судів. Порядок  прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів”  та Закону України  “Про державну службу ”,  Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25.03.2011  № 14.  Функціональні обов’язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на службу, проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання.  Дії помічників суддів в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. 

- Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

- Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до  Закону України “Про доступ до публічної інформації”  від 13 січня 2011 року  № 2939 – VI.    

-  Формування кадрового резерву для державної служби на заміщення посад державних службовців та просування їх по службі в апараті суду. Вимоги та порядок подання документів. Проведення конкурсу на зайняття посади.  Організація та порядок проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на заняття посад, пов’язаних   із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.    

- Правове регулювання організації діяльності судів. Досвід. Новації. Сучасні технології управління персоналом. Підготовка і прийняття управлінських рішень. Організаційне керівництво діяльністю суду, його поняття і форми. Планування роботи суду. Заходи, спрямовані на підвищення контролю за дотриманням чинного законодавства України. Розмежування адміністративних функцій між головою суду, його заступником,  керівником апарату та заступником керівника апарату відповідно до Закону України “Про судоустрій і статус суддів”. Взаємодія голови суду з керівником апарату суду з питань організації діяльності суду та діловодства. Практика розподілу обов’язків у судах. Організаційно-розпорядча документація: порядок ведення. Організація роботи канцелярії суду та  служби судових розпорядників.

- Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів.  Етика ділового мовлення. 

- Загальні правила ведення судового діловодства в  місцевих та апеляційних судах. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в   місцевих та апеляційних судах. Передача справ на архівне зберігання. Виконання вимог  Інструкції про порядок передання до архіву місцевого та апеляційного суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівних установ та архівних відділів міських рад судових справ та управлінської документації суду, та дотримання вимог   Переліку судових справ та документів, що утворюються у діяльності суду, із зазначенням строків зберігання. Зміни до Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді щодо реєстрації та обліку судових справ і матеріалів кримінального провадження, нових бланків первинного обліку та індексів.


Після закінчення підготовки всім слухачам буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.