Національна школа суддів України

25–29 листопада 2013 р. м. Чернівці. Підготовка керівників апаратів місцевих загальних та апеляційних судів.

25–29 листопада 2013 року  в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку керівників апаратів місцевих загальних та апеляційних судів.


Для проходження підготовки прибуло 12 керівників апаратів  місцевих загальних та апеляційних судів Чернівецької, Хмельницької та   Тернопільської областей.

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддів кримінальної палати  Апеляційного суду Чернівецької області Колотила Онуфрія Олександровича, Станковську Галину Адольфівну, Підгорну Степаниду Пилипівну, суддів цивільної палати Апеляційного суду Чернівецької області Чупікову Валентину Василівну  та  Литвинюк Ірину Миколаївну,керівника апарату Апеляційного суду Чернівецької області  Сорохана Івана Васильовича, начальника відділу кадрової роботи   Апеляційного суду Чернівецької області  Цеплу Оксану Віталіївну, кандидата юридичних наук, суддю Першотравневого районного суду м. Чернівців  Федіну Аліну Василівну, головного спеціаліста, юриста ТУ ДСА України  в Чернівецькій області Тюфтія Павла В’ячеславовича.

Під час занять буде вивчено як загальнотеоретичні теми, так і теми з цивільного та кримінального  законодавства України, а саме:

  • Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.
  • Форми здійснення контролю за оперативністю розгляду справ. Вживання заходів до усунення тяганини. Взаємодія  з ДСА України та територіальним управлінням з питань організаційного забезпечення діяльності суду.
  • Загальні правила ведення судового діловодства в місцевих та апеляційних судах. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах. Передача справ на архівне зберігання. Виконання вимог  Інструкції про порядок передання до архіву місцевого та апеляційного суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівних установ та архівних відділів міських рад судових справ та управлінської документації суду та дотримання вимог   Переліку судових справ та документів, що утворюються в діяльності суду, із зазначенням строків зберігання. Зміни до Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді щодо реєстрації та обліку судових справ і матеріалів кримінального провадження, нових бланків первинного обліку та індексів.
  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Формування кадрового резерву для державної служби на заміщення посад державних службовців та просування їх по службі в апараті суду. Вимоги та порядок подання документів. Проведення конкурсу на зайняття посади.  Організація та порядок проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на заняття посад, пов’язаних   із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.   
  • Ведення кадрового діловодства в  суді. Визначення структури та штатної чисельності апаратів місцевих судів, утворення структурних підрозділів апаратів судів. Складання посадових інструкцій працівників апарату суду. Ведення  особових справ та трудових книжок суддів та працівників апарату суду. Ведення військового обліку в суді. Порядок обчислення стажу державної служби. Порядок надання суддям та державними службовцям оплачуваних  відпусток.  
  • Особливості провадження у справах про злочини вчинені неповнолітніми (глава 38 шостого розділу КПК України).
  • Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення в залі судового засідання  фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню.  Взаємодія зі ЗМІ, організація судового процесу, на якому присутні представники ЗМІ.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.