Національна школа суддів України

25–29 листопада 2013 р. м. Севастополь. Підготовка помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів.

25–29 листопада 2013 року в місті Севастополі  місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів.


Для проходження підготовки прибуло 17 помічників суддів.

Для проведення підготовки викладачами було запрошено суддю Апеляційного суду м. Севастополя у відставці  Рахненко Ольгу Василівну, начальника відділу організаційно-кадрової роботи та державної служби (служби персоналу) Апеляційного суду м. Севастополя  Кота Миколу Вікторовича, заступника керівника апарату господарського суду м. Севастополя, викладача Севастопольського регіонального відділення НШСУ Мірошниченко Ганну Анатоліївну, завідувача відділом міського бюро судової медичної експертизи м. Севастополя, судового медичного експерта вищої категорії  Кузьминського Олексія Олексійовича, доцента  кафедри спеціальних правових наук Кримського економічного інституту Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана, кандидата юридичних наук Алябишева Михайла Степановича,  викладач Севастопольського регіонального відділення НШСУ, завідувача кафедри кримінального процесу та криміналістики Таврійського національного університету ім.  В. І. Вернадського, кандидата  юридичних наук,  доцента Михайлова Михайла Анатолійовича.

Під час підгтовки буде вивчено такі питання:

- Досудове розслідування. Слідчі (розшукові) дії. Негласні слідчі (розшукові) дії. Особливості проведення допиту за КПК України. Проведення допиту і впізнання в режимі відеоконференції за новим КПК України.

- Практичні проблеми призначення покарання. Призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків; правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення  (ст.ст. 70, 71 та 72 КК України). Звільнення від кримінальної відповідальності: проблеми та практика застосування. Звільнення від покарання та його відбування: підстави, процесуальний порядок та наслідки. Порядок розгляду судом клопотань про зняття судимості.

- Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення.

- Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в кримінальних, цивільних, адміністративних справах та справах про адміністративні правопорушення. Призначення і проведення експертиз, у тому числі будівельно-технічних, товарознавчих, авто-технічних, психологічних та інших.  Сучасні можливості судово-психологічної експертизи. Обов’язкове призначення експертизи.

- Кримінальне провадження на підставі угод, практика розгляду (глава 35 розділу шостого КПК України). Угода про визнання винуватості та угода про примирення (предмет угоди, роль сторін у процесі укладання угоди, роль суду при затвердженні угоди, роль медіаторів або захисників при складанні угоди, наслідки відмови суду в затвердженні угоди, оскарження судових рішень по угоді).

- Практичні проблеми призначення покарання. Призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків, правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення  (ст.ст. 70, 71 та 72 КК України). Звільнення від кримінальної відповідальності: проблеми та практика застосування. Звільнення від покарання та його відбування: підстави, процесуальний порядок та наслідки. Порядок розгляду судом клопотань про зняття судимості.

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Проблеми оскарження судових рішень у цивільному процесі.

- Проблеми представництва в суді.

- Статус помічників суддів місцевих загальних   та апеляційних судів. Порядок  прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Функціональні обов’язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на службу, проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання. Закон України “Про державну службу”.

- Розгляд кримінальних проваджень у суді 1 інстанції згідно з новим КПК.

- Примусові заходи медичного характеру в судовій психіатрії.

- Судова експертологія і класифікація експертних помилок.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.