Національна школа суддів України

25 лютого – 1 березня 2013 р., м. Харків. Підготовка помічників суддів окружних адміністративних судів.


25 лютого – 1 березня   2013 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку  помічників суддів окружних адміністративних судів.


Для проходження підготовки  прибуло 22 помічники суддів окружних адміністративних судів Полтавської, Сумської та Харківської областей.


Вітальними словами навчання відкрила директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України, суддя у відставці, заслужений юрист України Коржик  Валентина  Костянтинівна .


Для проведення підготовки викладачами запрошені:  проректор по забезпеченню організаційної діяльності Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Мазурок Володимир Антонович, суддя у відставці Апеляційного суду Харківської області, заслужений юрист України Цвірюк  Василь Онуфрійович, заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в Харківській області Черняк Валентина Іллівна,  суддя Апеляційного суду Харківської області Швецова Лариса Анатоліївна,  суддя Харківського окружного адміністративного суду Волошин Дмитро Анатолійович,  суддя Харківського окружного адміністративного суду Зоркіна Юлія Володимирівна,  кандидат юридичних наук зі спеціальності міжнародне право, суддя Харківського окружного адміністративного суду Нуруллаєв Ількін Садагат  огли, суддя Харківського окружного адміністративного суду Чудних Світлана Олександрівна, кандидат юридичних наук зі спеціальності судоустрій, прокуратура та адвокатура, суддя Харківського окружного адміністративного суду Білова Ольга Валентинівна, кандидат юридичних наук зі спеціальності кримінальне право та кримінологія, кримінально-виконавче право, суддя Харківського окружного адміністративного суду Панов Микола Миколайович, суддя Харківського окружного адміністративного суду Спірідонов Михайло Олександрович, викладач Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України,  психолог – практик Овдієнко Тетяна Миколаївна.


 Під час занять буде вивчено такі теми: 


  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Організація роботи зі зверненнями громадян в окружних та апеляційних  адміністративних судах, реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян в суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом помічником судді, консультантом. Розмежування звернень (запитів) відповідно до  Закону України “Про звернення громадян” та Закону України  “Про доступ до публічної інформації”.  Особливості звернень суду України зі судовим дорученням до іноземного суду.
  • Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського Суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.
  • Відкриття провадження в адміністративній справі та підготовка справи до розгляду. Дії судді. Судові виклики та повідомлення. Попереднє судове засідання: порядок його проведення, мета та завдання. Судові доручення. Порядок забезпечення адміністративного позову. Зміна  позовних вимог. Судові рішення за наслідками підготовчого провадження.
  • Учасники адміністративного процесу. Права та обов’язки осіб, які беруть участь у справі. Права та обов’язки інших учасників адміністративного процесу. Представництво в адміністративних справах. Способи захисту порушених прав, свобод та інтересів в адміністративному судочинстві. Участь прокурора в адміністративному процесі. Вирішення питань складу суду та відводів в адміністративному судочинстві.
  • Окремі питання застосування процесуального законодавства при розгляді адміністративних справ. Розгляд  адміністративної справи в судовому засіданні. Наслідки неявки в судове засідання особи, яка бере участь у справі. Відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді. Залишення позовної заяви без розгляду. Зупинення, закриття провадження в адміністративній справі.
  • Адаптація національного законодавства до міжнародних норм і стандартів. Судочинство України в порівнянні з правом Європейського Союзу. Упровадження європейських стандартів з прав людини в українське судочинство.
  • Правова культура як складова частина демократії.
  • Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.
  • Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз’яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів та інші теми.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна)