Національна школа суддів України

26 листопада 2013 р. м. Київ. Періодичне навчання суддів місцевих загальних судів та Апеляційних судів міста Києва та Київської області

26 листопада 2013 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з Верховним Судом України проведено періодичне навчання суддів місцевих загальних судів  та Апеляційних судів міста Києва та Київської області з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Кримінальне провадження на підставі угод та інші актуальні питання кримінального судочинства” за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в рамках реалізації проекту “Сприяння здійсненню реформи кримінального правосуддя в Україні”, проекту “Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні”.


Вітальними словами періодичне навчання відкрили начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист АР Крим, кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова, суддя Верховного Суду України, заступник секретаря судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України Михайло Гриців, директор проекту “Реформування системи кримінальної юстиції для неповнолітніх в Україні” Таня Сенфорд Аммар, член-кореспондент Національної Академії правових наук України, суддя Європейського Суду з прав людини ad hoc, Національний радник з юридичних питань, керівник відділу верховенства права Координатора проектів ОБСЄ в Україні, доктор юридичних наук Станіслав Шевчук.


Для проведення періодичного навчання викладачами запрошено начальника відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста АР Крим, кандидата юридичних наук Ольгу Шаповалову, суддю Верховного Суду України, заступника секретаря судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України Михайла Гриціва, директора проекту “Реформування системи кримінальної юстиції для неповнолітніх в Україні” Таню Сенфорд Аммар, професора, завідувача кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидата юридичних наук Петра Андрушка, спеціаліста з юридичних питань проекту “Реформування системи кримінальної юстиції для неповнолітніх в Україні” Оксану Цимбрівську.


Під час занять вивчено такі питання:

– Судова практика Верховного Суду України в рамках Кримінального процесуального кодексу України.

– Загальна характеристика угод про визнання винуватості та угод про примирення. Практичні аспекти застосування угод у кримінальному провадженні.

– Зміна кримінально-правової кваліфікації: поняття, види, межі.

– Застосування міжнародних стандартів та практики Європейського суду з прав людини у кримінальному провадженні щодо неповнолітніх.

– Звіт щодо неповнолітнього обвинуваченого у кримінальному провадженні щодо неповнолітніх: загальні положення та практика впровадження в Івано-Франківській області.

– Урахування найкращих інтересів дитини при призначенні покарання у кримінальному провадженні щодо неповнолітнього.

Також, під час семінару судді переглянули  документальний фільм “Діти за ґратами”.

Після закінчення періодичного навчання кожному судді вручено Сертифікат Національної школи суддів України.