Національна школа суддів України

28-29 березня 2013 р. Семінар для суддів-викладачів із вивчення Кримінального процесуального кодексу України

Національною школою суддів України проведено семінар для суддів-викладачів із вивчення Кримінального процесуального кодексу України

28-29 березня 2013 року в селі Глібовка Київської області Національною школою суддів України проведено періодичного навчання суддів-викладачів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Практичні питання застосування Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України)”.

Захід проводився за сприяння Проекту Ради Європи “Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні”, Програми реформування системи кримінального судочинства (OPDAT) Департаменту юстиції, Посольства США в Україні та Проекту USAID “Справедливе правосуддя”.

Мета навчання – обговорення досвіду перших місяців застосування нового КПК України та порівняння його з намірами законодавця та досвідом впровадження аналогічних процедур в країнах Європи та США; визначення проблемних питань застосування суддями окремих норм КПК України та обговорення варіантів їх вирішення для подальшого удосконалення програм навчання своїх колег суддями-викладачами.

У роботі семінару взяли участь викладачі Національної школи суддів України, судді апеляційних судів областей, представники правоохоронних органів, адвокати, а також запрошені вітчизняні та міжнародні експерти в галузі кримінального судочинства.



Вітальними словами семінар відкрила проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України Оксана Петрівна Кучинська, яка побажала успішного проведення семінару та ефективного застосування набутих знань у практичній роботі.



Під час відкриття заходу також виступили виконуючий обов’язки голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ України Станіслав Миколайович Міщенко, експерт Ради Європи Віталій Вікторович Касько, радник з правових питань Програми реформування кримінального судочинства в Україні Департаменту юстиції США Мері Батлер та заступник керівника Проекту USAID “Справедливе правосуддя” Наталія Іванівна Петрова, які також побажали усім учасникам під час семінару брати активну участь у коригуванні напрацьованої практики застосування норм КПК України.

  • Під час семінару були опрацьовані наступні питання:

  • досудове розслідування: взаємодія зі слідчими, прокурорами та адвокатами;

  • докази;

  • кримінальне провадження на підставі угод;

  • підготовче провадження та судове провадження у першій інстанції;

  • судовий розгляд;

  • оскарження рішень; досвід викладання КПК України для суддів у регіонах.

Практичні питання застосування положень КПК України, а також зарубіжний досвід впровадження аналогічних процедур у змісті своїх доповідей детально розкрили судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Кравченко С.І. та Марчук Н.О., голови апеляційних судів областей Городовенко В.В. та Стефанів Н.С., представники правоохоронних органів Цуцкірідзе М.С. і Гошовський М.І., адвокат та один із розробників КПК України Бущенко А.П., федеральний суддя США окружного суду штату Міннесота Джон Танхайм та інші.



Після закінчення семінару всі судді-викладачі отримали Сертифікат Національної школи суддів України.

Отже, під час навчання слухачі навчилися не тільки бачити відмінності між окремими нормами і пунктами КПК України, вміти застосовувати його у правильному форматі відповідно до букви закону, а й бути готовим навчати інших суддів на місцях застосовувати норми КПК України відповідно до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини.