Національна школа суддів України

28 жовтня – 1 листопада 2013 р. м. Чернівці. Підготовка помічників суддів та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів

28 жовтня  – 1 листопада 2013 року  в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку помічників суддів та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів.

            Для проходження підготовки прибув 31 помічник судді та консультант  місцевих загальних та апеляційних судів Чернівецької, Хмельницької та Тернопільської областей .

Вітальними словами підготовку відкрив директор Чернівецького регіонального відділення   Степан Михайлович Іваніцький.

 Для проведення підготовки викладачами запрошено суддів кримінальної палати  Апеляційного суду Чернівецької області  Колотила Онуфрія Олександровича,  Станковську Галину Адольфівну,  Підгорну Степаниду Пилипівну, суддів цивільної палати Апеляційного суду Чернівецької області Височанську Наталю Казимирівну, Чупікову Валентину Василівну, Литвинюк Ірину Миколаївну, суддю Першотравневого районного суду м. Чернівців,  кандидата юридичних наук Федіну Аліну Василівну, керівника апарату Апеляційного суду Чернівецької області  Сорохана Івана Васильовича, начальника відділу кадрової роботи   Апеляційного суду Чернівецької області  Цеплу Оксану Віталіївну та головного спеціаліста, юриста
ТУ ДСА України  в Чернівецькій області Тюфтія Павла В’ячеславовича.

           Під час навчання буде вивчено як загальнотеоретичні теми, так і теми з цивільного та кримінального  законодавства України, а семе:

  • Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.
  • Судова практика застосування законодавства про відповідальність за корупційні правопорушення. Співвідношення та відмежування складу злочину, передбаченого чч. 1,2 ст. 368 КК України від адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого ст. 1722 КупАП.
  • Право інтелектуальної власності. Захист права інтелектуальної власності судом. Судові експертизи об’єктів права інтелектуальної власності.  
  • Строки та терміни в цивільному законодавстві. Позовна давність.
  • Судові рішення, їх види, властивості та порядок постановлення. Вирок та його види. Належна мотивація судових рішень у кримінальних справах. Законність, обґрунтованість та вмотивованість вироку. Постановлення виправдувального та обвинувального вироку. Виконання судами України законодавства і постанов Пленуму Верховного Суду України та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ з питань судового розгляду кримінальних справ і постановлення вироку.
  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в кримінальних, цивільних, адміністративних справах та справах про адміністративні правопорушення. Призначення і проведення експертиз, у тому числі: будівельно-технічних, товарознавчих, авто-технічних, психологічних та інших.  Сучасні можливості судово-психологічної експертизи. Обов’язкове призначення експертизи.
  • Статус помічників суддів та консультантів місцевих загальних   та апеляційних судів. Порядок  прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Функціональні обов’язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на службу, проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання. Практичне застосування Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25.03.2011  № 14.  Дії помічників суддів в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Посадові обов’язки  консультантів. Закон України “Про державну службу”.
  • Особливості розгляду деяких категорій справ окремого провадження, у тому числі: про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою; про усиновлення дітей, у тому числі іноземцями та особами без громадянства; про встановлення опіки та піклування над дітьми;про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред’явника та векселі; про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.