Національна школа суддів України

29 жовтня 2013 р. м. Київ. Періодичне навчання суддів місцевих загальних та апеляційних судів

29 жовтня 2013 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з Програмою ІСІТАР Департаменту юстиції США проведено конференцію на тему: “ДНК та електронні докази у кримінальному процесі”.  Участь у конференції взяли  судді місцевих загальних та апеляційних судів, які розглядають кримінальні справи, представники слідчого апарату, прокуратури, адвокатури, академічної спільноти.


Вітальними словами захід відкрила начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист АР Крим, кандидат юридичних наук  Ольга Шаповалова. Вона зазначила, що кримінальний процес має відповідати вимогам часу та потребує постійного застосування нових підходів. Вивчення таких підходів для суддів, слідчих, прокурорів та адвокатів є можливим саме через участь в подібних навчальних заходах – резюмувала Ольга Шаповалова.

В своєму вітальному слові Радник з правових питань Департаменту юстиції  США/OPDAT Мері Батлер зазначила, що система кримінального правосуддя має йти в ногу з розвитком суспільства та технологій та виразила сподівання, що конференція буде корисною для її учасників.

Для проведення навчання викладачами запрошено Правового радника Департаменту юстиції США/OPDAT Джефа Коула, спеціаліста з розслідування кіберзлочинів, університету Перд’ю, комп’ютерно-технічної експертизи, кандидата юридичних наук Маркуса Роджерса, консультанта у розслідуванні нерозкритих злочинів Рокне Хармона,  проектного менеджера/фізика  Національного інституту юстиції Чака Х’юріка. Модераторами на періодичне навчання запрошено експерта Департаменту юстиції США Назара Федорчука,  експерта Ради Європи Віталія Каська.

Під час занять вивчено такі питання:

– Ефективне використання ДНК та доказів, здобутих шляхом проведення експертиз для вирішення нерозкритих злочинів. “Сімейний” ДНК.

– Значення судових експертиз у кримінальному процесі.

– Використання ДНК у кримінальних провадженнях – стратегічні та правові засоби для використання захистом та обвинуваченням.

– Розслідування кіберзлочинів та використання електронних доказів у кримінальних справах.

– Використання ДНК та інших доказів, здобутих шляхом   проведення експертиз в Україні: Кримінальний процесуальній кодекс України  та стандарти ЄСПЛ.

Завершилось періодичне навчання підведенням підсумків.