Національна школа суддів України

Докази і доказування в господарському судочинстві

1 червня 2018 року в місті Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Харківським апеляційним господарським судом проведено загальноукраїнський семінар для суддів господарських судів на тему: “Окремі аспекти доказування в господарському судочинстві та формалізації електронних доказів у господарському процесі”.

Вітальними словами семінар відкрили директор регіонального відділення Валентина Коржик та  заступник голови Харківського апеляційного господарського суду Олексій Крестьянінов.

“Тема сьогоднішнього семінару пов’язана із впровадженням оновленого процесуального законодавства, яке містить зміни в більшості статей, здебільшого розширюючи і конкретизуючи вже наявні норми. На сьогоднішньому заході ми розглянемо новели, що стосуються засобів доказування в господарському судочинстві. Про актуальність запропонованої теми семінару свідчить кількість бажаючих взяти у ньому участь. Для проведення семінару на високому організаційно-методичному рівні запрошено суддів, які співпрацюють із Національною школою суддів України, та досвідчених викладачів Національного юридичного університету
ім. Ярослава Мудрого”, – зазначила Валентина Коржик.

Доцент кафедри цивільного процесу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Валерій Мамницький розповів суддям про концепцію змін застосування доказів і доказування в господарському судочинстві.

Суддя господарського суду Луганської області Олена Фонова розглянула особливості участі свідків у господарському процесі, а суддя Харківського апеляційного господарського суду  Михайло Слободін обговорив із колегами проблемні питання застосування положень
ст. 108 Господарського процесуального кодексу України.

Жваву дискусію викликав виступ Олексія Крестьянінова. Викладач звернув увагу суддів на окремі аспекти проведення судових експертиз.

Учасники семінару висловили впевненість, що обговорення процесуальних новел у суддівському середовищі із залученням науковців та колег із різних регіонів буде мати позитивний вплив на якість здійснення правосуддя.