Національна школа суддів України

3–14 лютого 2014 р. м. Одеса. Підготовка суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (1–2 рік роботи)

3–14 лютого 2014 року в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (1–2 рік роботи).


Підготовку пройшов 31 суддя місцевих загальних судів Одеської та Миколаївської областей.

Вітальними словами підготовку відкрив директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України, заслужений юрист України Володимир Іртєгов.

Для проведення підготовки було запрошено суддю, секретаря судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Одеської області, кандидата юридичних наук Андрія Дрішлюка, суддів Апеляційного суду Одеської області Наталію Грідіну, Альбіну Кадегроб, Олега Копіцу,
Олександра Джулая
та Сергія Сегеду, кандидата юридичних наук Єлєну Сєвєрову, суддю Малиновського районного суду м. Одеси, кандидата юридичних наук Володимира Гуревського, заступника голови Приморського районного суду м. Одеси, доктора юридичних наук Сергія Погрібного, головного експерта відділу криміналістичних досліджень Науково- дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні МВС України в Одеській області, кандидата юридичних наук Олега Назарова, професора кафедри політології Одеського національного політехнічного університету, доктора педагогічних наук Аллу Семенову, начальника відділу роботи зі судами та правоохоронними органами юридичного управління Головного управління Держземагенства в Одеській області Вікторію Пасніченко, начальника Управління державної служби Головдержслужби України в Одеській області Дмитра Макосія.

Під час занять було вивчено такі питання:

  • Критерії визначення цивільної юрисдикції. Розмежування юрисдикцій цивільного, господарського та адміністративного судочинства. Правила визначення підсудності цивільних справ. Наслідки порушення правил підсудності. Передача справи з одного суду до іншого. Практика розгляду клопотань про зміну підсудності.
  • Злочини проти власності. Відмежування шахрайства від крадіжки, грабіжу та інших подібних злочинів. Відмінність привласнення, розтрати майна від заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем. Незаконне заволодіння  транспортними засобами і відмінність цього злочину від злочинів проти власності.
  • Актуальні питання кваліфікації злочинів проти життя та здоров’я людини, статевої свободи та статевої недоторканості. Питання  кваліфікації  замаху  та  добровільної  відмови  при  вбивстві  або  заподіяння  шкоди  здоров’ю. Співучасть  у вбивстві  та ексцес виконавця. Кваліфікація  помилки в об’єкті при  вбивстві. Кваліфікація  вбивства  за  обтяжуючих  обставин.
  • Актуальні питання застосування земельного законодавства. Практика розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин (підсудність спорів, розгляд справ про визнання права власності на земельні ділянки, щодо яких неможливо визначити територіальну приналежність, докази і доказування, спори, що виникають у правовідносинах з набуття, тощо). 
  • Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді. Психологічні аспекти розгляду окремих категорій справ. Судове засідання як комунікативний процес.
  • Актуальні питання застосування кримінально-правових норм Загальної частини КК України при кваліфікації злочинів. Кваліфікація злочинів, вчинених у співучасті.
  • Загальні засади кримінального провадження та їх реалізація. Проблемні питання практики застосування Кримінального процесуального кодексу України (2012 р.).
  • Практика здійснення судового контролю за досудовим слідством у світлі Кримінального процесуального кодексу України 2012 року. Роль суду у забезпеченні прав підозрюваного/обвинуваченого та потерпілого на досудовій стадії. Процедурні гарантії запобігання жорстокому поводженню.
  • Практика заочного розгляду справ та шляхи вирішення питань, які виникають при цьому.
  • Практика Європейського суду з прав людини та її застосування судами України під час розгляду кримінальних справ. Рішення ЄСПЛ проти України.
  • Особливості судового розгляду в суді першої інстанції за КПК 2012 р. Дії суду в разі зміни  прокурором обвинувачення в суді. Безперервність судового розгляду. Питання відкладення розгляду справи чи оголошення перерви під час розгляду кримінальних проваджень з метою надання можливості обвинуваченому примиритися з потерпілим, відшкодувати завдану шкоду. Цивільний позов у кримінальному провадженні. Відшкодування шкоди у кримінальному провадженні. Процесуальні витрати у кримінальному провадженні.
  • Практика судового розгляду справ, пов’язаних із набуттям, реалізацією, припиненням, захистом права власності та інших речових прав:

- практика розгляду цивільних справ, пов’язаних із виділом частки з майна, що є у спільній власності;

- проблеми поділу майна у вигляді приватних підприємств;

     - спори щодо витребування майна з чужого незаконного володіння;

- судова практика у справах про виключення майна з-під арешту.

Вирішення спорів щодо законності перебудови та знесення самовільно збудованого об’єкта нерухомості.

  • Проблемні питання доказування в цивільному процесі. Правові основи призначення та проведення судової експертизи в цивільних справах. Обов’язкове призначення експертизи. Правильність та повнота формулювання питань, які пропонується вирішити судовому експерту, правильність відібрання зразків для порівняльного аналізу, оцінка достатності об’єктів і матеріалів, що направляються для дослідження.                       
  • Обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною, поновлення цивільної дієздатності. Судово- психологічна експертиза у вказаній категорії справ. Особливості розгляду справ про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку. Розгляд справ про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності.
  • Позовне провадження. Судові виклики і повідомлення. Наслідки неявки в судове засідання позивача, явка якого була визнана обов’язковою ухвалою суду, якщо він подає заяву про розгляд справи за його відсутності (дослідження судової практики, аналіз положень п.3 ст. 207 ЦПК України). Порядок належної організації участі у цивільній справі сторони, яка бажає особисто приймати участь у справі, однак при цьому відбуває покарання в місцях позбавлення волі.
  • Розгляд з ініціативи суду питань про участь особи в судовому засіданні в режимі відеоконференції. Порядок вирішення питань про відвід та самовідвід. Участь у цивільній справі представника. Документи, що посвідчують повноваження представника. Зупинення і закриття провадження у справі. Залишення позовної заяви без розгляду.
  • Проблемні питання, які виникають при застосуванні КК і КПК України. 
  • Проблемні питання розгляду окремих категорій кримінальних справ. Судова практика розгляду кримінальних справ про:

     - злочини на  ґрунті  расової, національної, релігійної нетерпимості;

     - злочини проти громадського порядку та моральності;

     - злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

  • Проблемні моменти відкриття провадження у справі, залишення позовної заяви без руху, повернення заяви. Дії судді при підготовці   цивільних  справ до судового розгляду.  Порядок  та способи забезпечення доказів. Судовий розгляд заяв про забезпечення позову, виконання ухвал про забезпечення позову. Проведення попереднього судового засідання.
  • Забезпечення підозрюваному, обвинуваченому права на захист. Реалізація особисто обвинуваченим права на захист. Розгляд справи без участі захисника.  
  • Кодекс професійної етики судді.
  • Вирішення спорів щодо законності перебудови та про знесення самовільно збудованого об’єкта нерухомості.
  • Складні учасники процесу, методи поведінки з ними. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків судді з працівниками та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Засади змагальної системи у кримінальному провадженні. Принцип змагальності відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України та його реалізація на різних стадіях судового розгляду.
  • Роль та повноваження слідчих суддів різних рівнів за новим КПК. Організаційні питання роботи слідчих суддів. Відводи слідчому судді: практика застосування ст.ст. 81,82 КПК. Практика розгляду та застосування норм Кримінального процесуального Кодексу України при розгляді справ слідчим суддею. Судовий контроль за процесуальними діями, бездіяльністю та рішеннями слідчих та прокурорів на стадії досудового розслідування. Особливості розгляду судом скарг на постанови органу дізнання, слідчого, прокурора ( глава 26 розділу третього КПК України). Вирішення питання слідчим суддею щодо знищення речових доказів. Оскарження ухвал слідчого судді під час досудового розслідування. 
  • Умисне  вбивство  при перевищенні  меж  необхідної  оборони  або  в  разі  перевищення  заходів, необхідних  для  затримання  злочинця.  Відмежування  умисного  тяжкого  тілесного  ушкодження,  що  спричинило  смерть  потерпілого, від  умисного  вбивства. Умисне  вбивство  чи  умисні  тяжкі  тілесні  ушкодження,  заподіяні у  стані  сильного  душевного  хвилювання.
  • Порядок обрання запобіжних заходів за вимогами нового КПК України. Застосування запобіжних заходів: обрання, продовження строків. Оскарження рішень про запобіжний засіб. Контроль за дотриманням зобов’язань і реакція суду на порушення.  Особливості застосування в судовій практиці запобіжного заходу, пов’язаного з триманням під вартою, та застави.
  • Кримінальне провадження на підставі угод. Загальний порядок судового провадження на підставі угод (глава 35 розділу шостого КПК України). Зміст угод про визнання винуватості та про примирення (предмет угоди, роль сторін у процесі укладання угоди, роль суду при затвердженні угоди, роль медіаторів або захисників при складанні угоди, наслідки відмови суду у затвердженні угоди, оскарження судових рішень на підставі угод). Наслідки укладання та затвердження таких угод. Наслідки невиконання угоди. про примирення, про визнання винуватості. Вирок на підставі угоди та наслідки невиконання угоди.
  • Антикорупційне  законодавство: міжнародні  стандарти  та  їх  запровадження  в  Україні. Протидія  корупції  та організованій  злочинності  в  умовах змін  законодавства  України. Практика  застосування  кримінально - правових  та  адміністративно-правових  засобів  протидії  корупції. Відповідальність  суддів  за  вчинення  корупційних  правопорушень. Практика застосування антикорупційного  законодавства.
  • Практика застосування нового антикорупційного законодавства.  Першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”. Тлумачення норм антикорупційного законодавства. Судовий розгляд справ про корупційні правопорушення. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.
  • Проблемні питання призначення судових експертиз у кримінальних справах. Найбільш поширені види експертиз. Допит експерта в судовому засіданні. Оцінка висновків судових експертиз у кримінальних справах.
  • Судово-психіатричні та судово-психологічні експертизи. Особливості психічних розладів, що впливають на здатність особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Комплексна психолого-психіатрична експертиза і психологічна експертиза неповнолітнього підозрюваного, обвинуваченого.
  • Виправдувальні вироки. Особливості  постановлення  виправдувальних  вироків  за  КПК  2012 року. Практика постановлення виправдувальних вироків.
  • Питання судового розгляду справ про порушення митних правил на підставі норм Митного кодексу України від 13 березня 2012 року.
  • Практичні проблеми співвідношення житлового та цивільного  законодавства України. Особливості вирішення житлових спорів.  Житлові спори за участю колишніх членів сім’ї власника житла. Службове житло, виселення із нього членів сім’ї  наймача.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройшов, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.