Національна школа суддів України

3 - 7 березня 2014 р. м. Львів. Підготовка головних та провідних спеціалістів місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.

3 - 7 березня 2014 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку головних та провідних спеціалістів місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції.

Для проходження підготовки прибуло 18 спеціалістів місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та  Рівненської областей.

Вітальними словами підготовку відкрила  директор Львівського регіонального відділення Людмила Слюсар.

Для проведення підготовки запрошено суддю Апеляційного суду Львівської області  
Ігоря  Бермеса,  заступника  голови Стрийського міськрайонного суду Львівської області Вікторію Бучківську, суддю Буського районного суду Львівської області Ганну Шендрікову, суддю господарського суду Львівської області  Тараса Фартушка,  суддю Львівського окружного адміністративного суду Ірену  Гулкевич, помічника судді Апеляційного суду Львівської області Мар’яну Олещук, помічника заступника голови Сихівського районного суду м. Львова
Ольгу Назарко, помічника судді Галицького районного суду м. Львова Ольгу Карпову, головного психолога  Західно-українського центру “Жіночі перспективи” Світлану Бєляєву, помічника начальника управління МВС України у Львівській області Любомира Сопільника, головного спеціаліста з інформаційних технологій Територіального управління Державної судової адміністрації України у Львівській області Андрія Бадзяна.

Під час занять буде вивчено такі питання:

-  Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Взаємодія зі ЗМІ,організація судового процесу, на якому присутні представники ЗМІ. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз`яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.

-  Загальні правила ведення судового діловодства в  місцевих загальних та апеляційних  судах. Передача справ на архівне зберігання. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене рішенням Ради суддів України від 26.11.2010  № 30. 

-  Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 07.07.2010, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи. Інновації у судочинстві, проекти нових кодексів, змін до законодавства.

- Адміністративна юрисдикція і підсудність адміністративних справ. Проблеми розмежування юрисдикції між адміністративними, господарськими та загальними місцевими судами.

-  Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

-   Особливості судового розгляду цивільних справ.

-   Злочини проти правосуддя. Відповідальність за втручання в діяльність судових органів. Погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного ст.ст. 378, 379 КК України. Заходи безпеки щодо осіб взятих під захист.

-   Особливості розгляду деяких категорій справ окремого провадження.

-   Особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення та судова практика застосування адміністративних стягнень. Звернення до виконання постанов суду по справам адміністративного правопорушення.

-  Формування та ведення номенклатури справ у суді. Ведення загального діловодства в комп’ютерній програмі Д-3. Реєстрація, облік судових справ за встановленим переліком індексів. Ведення  журналів  та   алфавітних покажчиків. Порядок реєстрації справ і матеріалів. Особливості реєстрації в обліково-інформаційних картках адміністративних справ у разі роз’єднання однієї чи декількох, поєднаних в одне провадження, позовних вимог; у разі об’єднання адміністративних справ в одну. Забезпечення складання статистичних звітів. Заповнення обліково-статистичних карток в електронному вигляді. Порядок реєстрації в Системі вхідної кореспонденції, в тому числі документів, надісланих електронною поштою, факсимільним зв’язком, а також телеграм, що надходять до суду, адміністративних позовів, заяв, скарг, справ, які підлягають реєстрації в порядку адміністративного судочинства, документів з питань діяльності суду. Облік та зберігання судових справ, облік цінностей, їх інвентаризація. Облік виконавчих документів, які передаються для виконання до Державної виконавчої служби.

- Прийом громадян, порядок видачі копій судових рішень, інших документів та судових справ для ознайомлення учасникам судового процесу. Вимоги до посвідчення копій судових документів та судових рішень.

-  Актуальні питання застосування ГПК України. Юрисдикція господарського суду. Виключна підсудність справ. Передача справ з одного господарського суду до іншого.

-  Вирішення господарських спорів в апеляційній та касаційній інстанціях. Аналіз судових помилок, які стали підставою для перегляду рішень.

- Психологія діяльності працівників апаратів судів. Психологія взаємостосунків з громадянами. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду та подолання конфліктних ситуацій. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду,  між працівниками суду та відвідувачами суду.

- Особливості провадження в окремих категоріях  адміністративних справ. Особливості розгляду адміністративними судами справ щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом.

- Використання технічних засобів в роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів. Робота в режимі відеоконференцзв’язку.   Робота з програмою “Електронний суд”.

- Практичне використання системи комплексного інформаційного забезпечення “ЛІГА: ЗАКОН”.

- Антидискримінаційне законодавство та практика його застосування. Вивчення аспектів застосування положень Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок.

Після закінчення підготовки всім слухачам, які її пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Людмила Слюсар).