Національна школа суддів України

3–7 лютого 2014 р. м. Чернівці. Підготовка помічників та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів.

3–7 лютого 2014 року в місті Чернівцях місцевим регіональним відділенням  Національної  школи суддів України проведено підготовку помічників та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів.


Вітальними словами підготовку відкрив директор Чернівецького регіонального відділення Степан Іваніцький.

Підготовку пройшлоо 29 помічників та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів Чернівецької, Хмельницької та Тернопільської областей.

Для проведення підготовки запрошено суддів кримінальної палати  Апеляційного суду Чернівецької області Онуфрія Колотила, Степаниду Підгорну та Галину  Станковську, суддів цивільної палати цього суду Валентину Чупікову та  Наталю Височанську, працівників апарату Апеляційного суду Чернівецької області: керівника апарату Івана Сорохана та начальника відділу кадрової роботи   Оксану Цеплу,  суддів, кандидатів юридичних наук Першотравневого районного суду м. Чернівців  Аліну Федіну та Ларису Стоцьку, суддю Шевченківського районного суду м. Чернівців, кандидата юридичних наук Вікторію Чебан, головного спеціаліста, юриста ТУ ДСА України  в Чернівецькій області Павла Тюфтія та завідувача сектором організаційного забезпечення  діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА України  в Чернівецькій області  Крістіну Тарабас.

            Під час занять було вивчено як загальнотеоретичні теми, так і теми з цивільного та кримінального  законодавства України, а саме:

  • Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.
  • Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до  Закону України “Про доступ до публічної інформації” від 13 січня 2011 року  № 2939–VI. Особливості розгляду запитів на отримання публічної інформації.    
  • Особливості судового розгляду справ про визначення місця проживання дитини, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів тощо. Правові аспекти  захисту прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей при вчиненні батьками правочинів щодо нерухомого майна. Цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей.
  • Судовий контроль за процесуальними діями, бездіяльністю та рішеннями слідчих та прокурорів на стадії досудового розслідування. Слідчий суддя як новий учасник кримінального провадження. Повноваження слідчого судді. Оскарження дій прокурора до суду. Оскарження ухвал слідчого судді під час досудового розслідування. Особливості розгляду судами матеріалів за скаргами на постанови органу дізнання, слідчого, прокурора (глава 26 розділу третього КПК України).
  • Особливості провадження у справах про злочини вчинені неповнолітніми (глава 38 шостого розділу КПК України).
  • Особливості судового розгляду  справ за позовами про спадщину. Проблемні питання у спадковому праві: спадкування нерухомого майна у разі відсутності правовстановлюючих документів; спадкування незавершеного будівництва тощо. Набувальна давність та особливість розгляду таких справ.    
  • Призначення покарання. Призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків; правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення  (ст.ст. 70, 71 та 72 КК України).  Звільнення від покарання. Порядок розгляду судом клопотань про зняття судимості.
  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Строки та терміни в цивільному законодавстві. Позовна давність.
  • Робота зі статистичною звітністю, підготовка та оформлення статистичних даних, звітів, узагальнень, інформацій про кількість і стан розгляду суддею справ усіх категорій.

  Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройшов, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.