Національна школа суддів України

3 – 7 лютого 2014 р. м. Донецьк. Підготовка секретарів судового засідання місцевих та апеляційних загальних судів.

3–7 лютого 2014 року в місті Донецьку місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено підготовку секретарів судового засідання місцевих та апеляційних загальних судів.


Підготовку пройшов 41 секретар судового засідання місцевих та апеляційних загальних судів Донецької області.

Вітальними словами підготовку відкрила директор Донецького РВ Татькова З.Ф.

Для проведення підготовки викладачами запрошені: директор Донецького РВ НШСУ Татькова З.Ф., начальник відділу кодифікаційної, бібліотечної та архівної справи Апеляційного суду Донецької області Купріянова І.М., суддя Будьоннівського районного суду Данилів С.В., професор кафедри кримінального права ЕПФ ДонНУ, д. м. н., завідувач відділом ДНДІСЕ Седнєв В.В.,  в. о. начальника відділу з розгляду звернень і скарг громадян Апеляційного суду Донецької області Півовар О.В., начальник відділу забезпечення діяльності судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Донецької області Жердєва О.П., керівник регіональної служби інформаційно-технічної підтримки судових процесів у Донецькій області Цибулько Р.В., заступник начальника відділу забезпечення діяльності судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Донецької області Сіліна Е. В., начальник відділу з питань правової допомоги виконання Конвенцій і угод представництва в судах інтересів Держави Головного управління юстиції в Донецькій області Жемеріка К.О.

Під час занять було вивчено такі теми:

- Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

- Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення.

-  Провадження у справі до досудового розгляду. Участь у цивільній справі представника. Підготовка справ до судового розгляду. Дії при підготовці   цивільних  справ до судового розгляду.  Порядок забезпечення доказів та судовий розгляд заяв про забезпечення позову, виконання ухвал про забезпечення позову. Проведення попереднього судового засідання.

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду:взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Психологія поведінки секретаря судового засідання у спілкуванні зі сторонами, які не обізнані з особливостями процесуального законодавства. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

-  Організація роботи суду з питань виконання Закону України “Про звернення громадян”, реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян у суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Специфіка реєстрації заяв, скарг, пропозицій громадян. Особливості звернень суду України зі судовим дорученням до іноземного суду.

-   Підготовча частина судового засідання: учасники процесу, перевірка явки в судове засідання, виведення свідків із залу суду. Правила ведення журналів судових засідань. Процесуальні вимоги до ведення протоколу судового засідання. Специфіка складання та оформлення протоколів про окремі процесуальні дії в різних видах судочинства.

-   Належний облік та зберігання речових доказів.

-   Практичне використання системи комплексного інформаційного забезпечення “ЛІГА: ЗАКОН”.

- Дії секретаря судового засідання  щодо оформлення завершеної розглядом кримінальної, цивільної або адміністративної справи. Порядок видачі для ознайомлення судових справ і копій документів.  Передача справ до архіву суду. Застосування Інструкції про порядок передання до архіву місцевого та апеляційного суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівних установ та архівних відділів міських рад судових справ та управлінської документації суду, затвердженої наказом ДСА України
від 15.12.2011№ 168, зі змінами та доповненнями. 

-   Практика заочного розгляду справ та шляхи вирішення питань, які виникають при цьому. Розгляд справ у порядку наказного провадження: питання та практика.  

-   Судові рішення. Порядок ухвалення рішень та постановлення ухвал, їх форма. Рішення суду першої інстанції. Зміст ували та рішення суду. Порядок виконання рішення суду та виконавчих листів  у справах про поновлення на роботі та стягненню середньомісячної заробітної плати.

-  Фіксування кримінального провадження та судових викликів і повідомлень (глава 5, 6, 11 КПК України). Журнал судового засідання. Судове слідство, ухвалення вироків. Протокол судового засідання суду першої та апеляційної інстанції при розгляді кримінальних справ. Основні вимоги щодо змісту протоколу судового засідання при застосуванні судом положень ст. 349 КПК України. Розгляд зауважень на протокол судового засідання по кримінальній справі.  Звернення вироків до виконання та контроль за їх виконанням.

-  Особливості ведення протоколу судового засідання при допиті експерта (ст. 356 КПК України) в суді та при допиті свідка, відносно якого застосовано заходи безпеки (ч. 9 ст. 352 КПК України).

-  Використання технічних засобів у роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів. Фіксація судового процесу під час проведення відео конференції. Застосування Інструкції про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового процесу, затвердженої наказом ДСА України від 20.09.2012 № 108.

-  Загальні правила ведення судового діловодства в  місцевих загальних та апеляційних  судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих загальних та апеляційних  судах. Застосування і використання в роботі Інструкції з діловодства, затвердженої наказом ДСА України від 27.06.2006 № 68, зі змінами та доповненнями.  Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Рішенням Ради суддів України 26.11.2010  № 30.

-  Забезпечення проходження в суді апеляційної інстанції справ, розгляд яких передбачено новим Кримінальним процесуальним кодексом України. Дії секретаря судових засідань під час провадження в режимі відеоконференції.

-   Європейська система захисту прав людини.Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні  (ст. 1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання  рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

Після закінчення підготовки всім слухачам, які її пройшли, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.