Національна школа суддів України

30 жовтня 2013 р. м. Київ. Міжнародна науково-практична конференція “Кримінальний процесуальний кодекс України: практика застосування та перспективи розвитку”

30 жовтня 2013 року у Києві відбулась міжнародна науково-практична конференція “Кримінальний процесуальний кодекс України: практика застосування та перспективи розвитку”, присвячена   результатам першого року застосування Кримінального процесуального кодексу України. Організаторами конференції виступили Рада Європи в рамках проекту “Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні”, що фінансується Урядом Данії, Національна школа суддів України,  Адміністрація Президента України у партнерстві з Верховним Судом України.



У роботі конференції взяли участь близько 200 учасників, які представляли більш як 100 національних і міжнародних інституцій, а саме: Адміністрація Президента України, Верховна Рада України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Конституційний Суд України та суди загальної юрисдикції всіх рівнів, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Національна школа суддів України, органи прокуратури України, органи внутрішніх справ України, Координаційний центр з надання правової допомоги, Національна асоціація адвокатів України, вищі навчальні заклади, міжнародні організації та посольства, громадські організації та інші.

Відкривали конференцію вітальними словами її організатори. Першим привітав  учасників і гостей конференції Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, який відзначив, що  завданням сьогодення є забезпечення стабільної ефективної реалізації положень нового Кримінального процесуального кодексу, який за неповний рік дії довів свою гуманістичну спрямованість та європейський підхід до застосування кримінально-процесуальних процедур.

Голова директорату з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістос Джіакумопулос у своєму вітальному слові запевнив, що Рада Європи готова й надалі надавати Україні підтримку в майбутніх зусиллях щодо ефективної реалізації реформи кримінальної юстиції. Він висловив переконання, що на сьогодні Україна має історичну можливість для впровадження європейських стандартів у своєму законодавстві на шляху реалізації демократичних реформ.

Т. в. о. ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна у своєму вітальному слові зазначила, щоПрийняття Кримінального процесуального кодексу України 13 квітня 2012 року зумовлене необхідністю приведення кримінального процесу у відповідність з Конституцією України, потребою його узгодження з іншими законами та міжнародними стандартами. Національна школа суддів України усвідомлює всю відповідальність, покладену на неї дорученням Президента України від 5 липня 2012 року “Щодо невідкладних заходів, пов'язаних із прийняттям Кримінального процесуального кодексу”, в рамках якого Президент України запропонував саме на базі Національної школи суддів України організувати перепідготовку працівників правоохоронних органів, пенітенціарної служби, суддів та адвокатів з питань застосування нових положень кримінального процесуального законодавства”.

Посол Королівства Данія в Україні пані Мерете Юль звернула увагу учасників та гостей конференції на позитивні результати реформи кримінальної юстиції в Україні та висловила сподівання на подальший прогрес у цьому напрямку.

Під час вступної сесії Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські зауважив, що попри успіхи в реформі кримінальної юстиції, попереду у євроінтеграційному процесі України слід зробити ще досить багато змін – як в законодавчому полі, так і в правозастосуванні. 

У якості ключового доповідача Радник Президента України Андрій Портнов розповів присутнім, як про позитивні зміни у сфері кримінальної юстиції, що відбулися з моменту прийняття Кодексу, так і про завдання, які ще належить вирішити задля забезпечення ефективного та справедливого правосуддя в державі. Впродовж свого виступу на тему “Кримінальний процесуальний кодекс України: професійне застосування нового законодавства” Андрій Портнов повідомив, що вже найближчим часом на розгляд Верховної Ради України буде внесено проект Закону України “Про прокуратуру”, прийняття й реалізація якого стане наступним етапом у реформі кримінальної юстиції і системи правосуддя.

Точку зору державного обвинувачення у доповіді “Кримінальний процесуальний кодекс України: результати та подальше впровадження” детально висвітлив Заступник Генерального прокурора України Григорій Середа.

Перший заступник Міністра юстиції України Інна Ємельянова наголосила на необхідності впровадження нового Кримінального процесуального кодексу України синхронно із запуском системи безоплатної правової допомоги.

Голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова продовжила вкрай актуальну тему, зупинившись на необхідності надання адвокатам в ході реформи більше повноважень, симетрично до повноважень прокурорів.

Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Андрій Солодков у своєму виступі констатував, що Кримінальний процесуальний кодекс України є законодавчою основою сучасного кримінального судочинства європейського зразка та надає більше можливостей для ефективного захисту прав учасників кримінального судочинства.

В рамкам наступної сесії, присвяченої загальним засадам тлумачення та застосування Кримінального процесуального кодексу України, з доповіддю виступив консультант Ради Європи Джеремі МакБрайд, який детально висвітлив проблеми застосування нового КПК України та наголосив на необхідності забезпечення відповідності кримінальної юстиції стандартам Європейського Суду з прав людини.

Суддя Верховного Суду України Микола Короткевич виступаючи, торкнувся питань забезпечення права на захист, свободу та особисту недоторканість за новим Кримінальним процесуальним кодексом України.

Заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Міщенко у своїй доповіді висвітлив окремі аспекти та гарантії реалізації принципу законності у кримінальному провадженні.

Доповідь на тему “Забезпечення права на справедливий судовий розгляд” представив Голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко.

Впродовж другої сесії консультант Ради Європи Ерік Сванідзе детально висвітлив проблемні питання застосування нового КПК України на досудовій стадії, зокрема стосовно повідомлення про підозру та утримання під вартою.

Бачення правоохоронних органів щодо організації розслідування кримінальних правопорушень представив заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олег Татаров, а про роль прокурора на стадії досудового розслідування та забезпечення процесуального керівництва досудовим розслідуванням розповів перший заступник начальника Головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України Микола Гошовський.

Точку зору на проблеми і нові можливості сторони захисту у контексті надання безоплатної правової допомоги представив директор Координаційного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Міністерства юстиції України Андрій Вишневський .

Змістовною стала доповідь щодо запровадження інституту слідчого судді в Україні та його ролі у забезпеченні дотримання прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, яку представив Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерій Чорнобук.

Наступна сесія конференції проходила під назвою “Стадія судового провадження: роль сторін у змагальному кримінальному процесі та нові способи врегулювання кримінальних правовідносин”. В рамках сесії про роль прокурора у змагальному судовому процесі розповів Проректор з навчальної роботи Національної академії прокуратури України Олександр Толочко.

Консультант Ради Європи Джеремі МакБрайд представив бачення щодо зобов'язань прокуратури стосовно розкриття доказів.

Голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова  торкнулась у своїй доповіді питання забезпечення прав учасників кримінального провадження в судовому розгляді.

Голова Голосіївського районного суду м. Києва Олена Первушина у своїй доповіді розкрила тему “Змагальний судовий процес та рівність сторін за новим КПК України”. 

Цікавою для аудиторії була і доповідь щодо проблемних питань кримінального провадження на підставі угод про визнання винуватості та про примирення у кримінальному провадженні, представлена виконуючим обов'язки Голови Луцького міськрайонного суду Волинської області Михайлом Квятковським

Завершувала конференцію сесія під назвою “Шляхи вдосконалення системи кримінальної юстиції в Україні”, в рамках якої свою доповідь “Посилення ролі Верховного Суду України у забезпеченні однакового застосування норм права судами кримінальної юрисдикції” висвітила суддя Верховного Суду України Марина Кліменко.

Директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк заволодів увагою присутніх, виступивши із доповіддю про результати моніторингу статистики і практики застосування нового КПК України.


Не менш цікава доповідь була презентована начальником відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України Ольгою Шаповаловою на тему “Судова практика та вдосконалення кримінально-процесуальних норм”.

Також, актуальними були доповіді, презентовані консультантом Ради Європи, юридичним експертом Данського Гільсінського Комітету з Прав Людини Мікаелем Лінгбо, керівником відділу Представництва Європейського Союзу в Україні Александру Албу і насамкінець радника з правових питань Департаменту юстиції США Посольства США в Україні Мері Батлер.

Підводячи підсумки конференції, учасники резюмували, що впровадження Кримінального процесуального кодексу України – це великий крок у реалізації реформи кримінальної юстиції та правосуддя в нашій державі. Подальшими кроками в цьому напрямку мають стати вдосконалення законодавства та судової практики.