Національна школа суддів України

30 вересня – 11 жовтня 2013 р. м. Одеса. Підготовка суддів місцевих господарських судів, вперше призначених на посаду

30 вересня – 11 жовтня 2013 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше.



Проходять підготовку 4 судді  місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше.

Вітальними словами підготовку відкрив директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України, заслужений юрист України Володимир Іртєгов .

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддю, заступника голови господарського суду Одеської області Володимира Степановича Петрова,  директора Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України, заслуженого юриста України Володимира Костянтиновича Іртєгова, заступника начальника ГУ ДСА в Одеській області Вячеслава  Глущенка, доцента кафедри кримінального права Національного університету “Одеська юридична академія”, кандидата юридичних наук Дмитра Григоровича Михайличенка, суддю Апеляційного суду Одеської області  Вадима Михайловича Прібилова, професора кафедри політології Одеського національного політехнічного університету, доктора педагогічних наук  Аллу Василівну Семенову, доцента кафедри адміністративного і господарського права Одеського Національного університету ім. Мечнікова І.І. Тетяну Валеріївну Степанову, суддю господарського суду Одеської області Наталію Василівну Рогу, доцента кафедри адміністративного і господарського права Одеського національного університету ім. Мечнікова І.І. Андрія Володимировича Смітюха, доцента кафедри цивільного права Національного університету  “Одеська юридична академія”, кандидата юридичних наук Оксану Іванівну Сафончик, начальника відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА в Одеській області Інну Миколаївну Акбарову, заступника керівника апарату Апеляційного суду Одеської області Наталію Володимирівну Хитрук, доцента кафедри господарського права і процесу Національного університету “Одеська Юридична академія”, кандидата юридичних наук Михайла Юрійовича Картузова, доцента кафедри господарського права і процесу Національного університету “Одеська Юридична академія”, кандидата юридичних наук Ольгу Олексіївну Квасніцьку.

 

Під час занять буде вивчено такі питання:

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини господарськими судами України. Ст. 6, 13,14 та стаття 1 Першого протоколу до Конвенції. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”.

- Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи. Суддя місцевого суду та його повноваження (ст.. 23). Права та обов’язки судді. Принцип незалежності судді та його гарантії. Забезпечення особистої безпеки і державний захист як гарантія незалежності судді. Статус судді в правовій державі. Суддівське самоврядування: загальні засади, організаційні форми, порядок здійснення суддівського самоврядування.

-      Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді. Психологічні аспекти розгляду окремих категорій справ. Судове засідання як комунікативний процес. Складні учасники процесу, методи поведінки з ними. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків судді з працівниками та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

- Використання технічних засобів у роботі суду. Ведення загального та судового діловодства в КП “Документообіг загальних судів”. Автоматизована система документообігу суду. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 №30.

- Дисциплінарна відповідальність суддів. Підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності. Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

- Відповідальність судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності. Оскарження рішення в дисциплінарній справі стосовно судді.

- Стратегічний  план розвитку судової влади в Україні
на 2013-2015 роки. Кращий світовий досвід організації та діяльності судів та перспективи його впровадження в Україні.

- Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх застосування в Україні. Застосування  Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

- Методологія тлумачення і застосування нормативно-правових актів. Застосування аналогії права та аналогії закону в судочинстві.

- Застосування в роботі судів першої інстанції постанов Пленуму Верховного Суду України та пленумів вищих спеціалізованих судів. Узагальнення судової практики як засіб вдосконалення судової діяльності. Методика вивчення та застосування на практиці узагальнень судової практики. Інформаційні листи вищих спеціалізованих судів, їх роль в роботі судів першої інстанції.

- Практичні  питання застосування Конституції України при здійсненні правосуддя. Конституційно-правові засади здійснення правосуддя в Україні. Постанова Пленуму Верховного Суду України
від 01.11.1996 № 9 “Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя”. Рішення Конституційного Суду України в судовій практиці.

- Провадження у справах за участю іноземних суб’єктів господарювання.

- Упровадження принципу гендерної рівності в діяльність судів. Конвенція ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Закон України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” від 08.09.2005  № 2866–ІV (зі змінами, внесеними згідно із Законом № 4719–VI від 17.05 2012). Подолання гендерних стереотипів.

- Порядок обчислення процесуальних строків у господарському процесі. Набрання законної сили судовими рішеннями та ухвалами. Відновлення та продовження процесуальних строків.

- Комунікації в судовій владі. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду. Моделювання проведення у залі судового засідання фото- і кінозйомки, відеозвукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню.

- Визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні.

- Підстави для скасування або зміни ухвали та рішення місцевого господарського суду. Аналіз порушень норм процесуального права у скасованих ухвалах та рішеннях господарських судів.

- Проблемні питання перегляду рішень ухвал господарських судів за нововиявленими обставинами.

- Особливості розгляду господарськими судами корпоративних спорів та проблеми, що виникають при їх вирішенні.

- Мистецтво бути суддею: особистісна та процесуальна етика.

 Бангалорські принципи поведінки суддів. Кодекс професійної етики  судді. Етика поведінки судді в особистому житті. Етичні аспекти при формуванні професійних навичок. Дотримання суддями принципів та норм суддівської етики як складова підвищення авторитету судової влади. Наслідки порушення морально-етичних принципів поведінки судді.

- Позасудові методи вирішення спорів (медіація).

- Проблемні питання визначення підвідомчості та підсудності справ господарським судом.

Порядок ведення судового засідання. Дії судді при зловживанні учасниками судового процесу своїми правами та вчиненні ними у судовому засіданні дій, що свідчать про неповагу до суду.

-  Судова практика розгляду скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби. Проблемні питання застосування Закону України “Про виконавче провадження” при розгляді скарг на дії чи бездіяльність органів державної виконавчої служби.

- Дії судді при підготовці справи до розгляду.

- Деякі питання участі у справі окремих учасників судового процесу (прокурора, судового експерта, тощо). Залучення до участі у справі іншого відповідача. Заміна неналежного відповідача. Процесуальне правонаступництва. Статус перекладача у господарському процесі.

- Проблемні питання, що виникають при поверненні позовної заяви, відмови у її прийнятті, залишення позову без розгляду, припиненні та зупиненні провадження у справі.

- Практичні питання застосування Конституції України при здійсненні правосуддя.

- Проблемні питання, що виникають при виконанні рішень та ухвал господарських  судів (відстрочка, розстрочка, зміна способу та порядку виконання рішення, ухвала, внесення виправлень до наказу, визнання наказу таким, що не підлягає виконанню, поворот виконання рішення, тощо).

- Особливості розгляду господарських спорів у сфері страхування та проблеми, що виникають при їх вирішенні.

- Судова практика у спорах, що виникають із орендних відносин.

- Особливості розгляду спорів, пов’язаних із відшкодуванням збитків, шкоди, компенсацій, сплатою неустойки, 3% річних та інфляційних нарахувань, та проблеми, що виникають при їх вирішенні.

- Новели законодавства про банкрутство.

- Проблемні питання доказування у господарському процесі (питання електронних доказів, преюдиційності судових актів, тощо).

- Провадження у справах за участю іноземних суб’єктів господарювання.

- Особливості розгляду господарських спорів щодо права власності та проблеми, що виникають при їх вирішенні.

- Судова практика вирішення спорів, що виникають з поставки, транспортування, переробки енергоносіїв.

- Деякі питання застосування Закону України “Про судовий збір”: визначення розміру, порядок сплати та повернення судового збору, його відстрочення та розстрочення, зменшення розміру та звільнення від сплати судового збору. Визначення розміру сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача та адвоката. Інші витрати.

Після закінчення підготовки всім суддям, які її пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.