Національна школа суддів України

31 березня – 4 квітня 2014 р. у Києві проходить підготовка суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів

31 березня – 4 квітня 2014 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів областей, міст Києва та Севастополя та Апеляційного суду Автономної Республіки Крим.  

Вітальними словами підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко.

Для проведення підготовки запрошено суддю, заступника голови судової палати у цивільних справах Верховного Суду України, заслуженого юриста України Миколу Патрюка, суддю Верховного Суду України, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Василя Гуменюка, суддю Верховного Суду України Валентину Сімоненко, суддю Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, кандидата юридичних наук Галину Юровську, суддю Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ Марину Червинську,

начальника відділу (керівника прес-служби) Верховного Суду України Людмилу Момот, суддю Апеляційного суду Київської області Марину Мережко, члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, професора кафедри адміністративного права і процесу Національної академії внутрішніх справ, заслуженого юриста України, кандидата юридичних наук Миколу Мельника, заступника директора департаменту доходів і зборів із фізичних осіб Міністерства доходів і зборів України Олександра Ревчука, доцента кафедри криміналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидата юридичних наук Наталію Ахтирську, доцента кафедри культури української мови  Національного педагогічного університету імені  М. П. Драгоманова, кандидата філологічних наук Оксану Кабиш, доцента кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидата юридичних наук Олену Захарову.

Під час занять буде вивчено такі питання:

– Дисциплінарна відповідальність судді. Підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності. Практика роботи ВККСУ. Процедура дисциплінарного провадження та прийняття рішення ВККСУ про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді з посади. Відповідальність судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності. Оскарження рішення в дисциплінарній справі стосовно судді. Вища рада юстиції: повноваження та їх здійснення в порядку, визначеному Законом України “Про Вищу раду юстиції” від 15.01.1998  (зі змінами). Акти Вищої ради юстиції.

– Межі розгляду справи апеляційним судом. Проблемні питання розгляду справ, позов у яких заявлений до неналежного відповідача.

– Проблемні питання обмеження виїзду за кордон. Висновки Верховного Суду України з найбільш актуальних питань цивільного судочинства.

– Порядок заповнення декларації про доходи та декларації державного службовця.

– Мистецтво правового письма та процесуального документування. 

– Практика розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин, у тому числі про визнання недійсними правочинів щодо земельної ділянки та державних актів на право власності на землю; про право власності на земельну частку (пай), майновий пай сільськогосподарського підприємства; про встановлення та припинення дії земельних сервітутів та щодо користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або для забудови, про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою;  судова практика; спадкування права на земельну ділянку; поділ та виділ земельної ділянки, яка рішенням виконкому міської ради виділена під забудову будинку, який перебуває у спільній сумісній власності подружжя.

– Комунікації в судовій владі. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду. Співпраця та спілкування суддів з засобами масової інформації. Моделювання проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису зі застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню. 

– Особливості розгляду цивільних справ про визнання правочинів дійсними та недійсними. Судова практика застосування законодавства та шляхи вирішення питань, які виникають при розгляді цієї категорії справ.

– Практика судового розгляду справ, пов’язаних із набуттям, реалізацією, припиненням, захистом права власності та інших речових прав. Особливості застосування набувальної давності в цивільних правовідносинах. Захист права власності добросовісного набувача. Практика розгляду цивільних справ, пов’язаних із виділом частки із майна, що є у спільній власності; проблеми поділу майна у вигляді приватних підприємств. Спори щодо витребування майна з чужого незаконного володіння. Судова практика у справах про виключення майна з-під арешту.

– Судова практика із застосування законодавства, що регулює банківську діяльність, зокрема стягнення коштів за договором кредиту, повернення депозитів та інше. Підстави розірвання цих договорів. Застосування Закону України “Про іпотеку”. Особливості розгляду справ за позовами банківських установ відносно звернення стягнень на предмет  іпотеки або заставленого майна.

– Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх  запровадження  в  Україні. Протидія  корупції  та організованій  злочинності  в умовах змін законодавства України. Практика застосування нового антикорупційного законодавства. Першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”. Тлумачення норм антикорупційного законодавства. Судовий розгляд справ про корупційні правопорушення. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

– Практика застосування судами статті 376 ЦК України (про правовий режим самочинного будівництва).

– Проблемні питання, які виникають під час вирішення житлових спорів. Практичні проблеми співвідношення житлового та цивільного законодавства України. Житлові спори за участю колишніх членів сім’ї власника житла.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

БІЛЬШЕ ФОТО У ФОТОГАЛЕРЕЇ