Національна школа суддів України

4–5 липня 2013 р. м. Київ. Підготовка викладачів на методологічному семінарі з розробки навчального курсу

45 липня 2013 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з Регіональним Представництвом Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні проведено підготовку викладачів на методологічному семінарі з розробки навчального курсу на тему: “Право біженців”.


Вітальними словами підготовку відкрили проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор Оксана Кучинська, суддя Вищого адміністративного суду України, заслужений юрист України Михайло Смокович та регіональний представник Управління Верховного Комісара ООН Олдрих Андрисек.


Для проведення семінару запрошено суддю Вищого адміністративного суду України, заслуженого юриста України Михайла Смоковича, радника з правових питань Управління Верховного Комісара ООН Дмитра Плечка, суддю, Президента Адміністративного суду міста Брауншвейг (Нижня Саксонія, Німеччина) Вольфганга Бартша.

 

Під час підготовки вивчено такі питання:

– Специфіка “права біженців” та необхідність спеціалізації і професійної підготовки.

–  Важливість змісту підготовки суддів із питань забезпечення прав біженців. Обізнаність щодо ситуації у країні походження біженців та їх вразливого (незахищеного) стану. Огляд наявних ресурсів, у тому числі фільмів, статистики, новин, інтернету та літератури.

– Визначення в міжнародному праві статусу біженця і додаткового/допоміжного захисту.

–  Судова практика України щодо визначення статусу біженця і додаткового захисту: приклади  кращої практики, сфери для подальшого професійного розвитку.

–  Розгляд навчального спору про вирішення питання щодо статусу біженця.

–  Процедурні питання, пов’язані з визначенням статусу біженців: стандарти та тягар доведення, докази, переклад, оцінка правдоподібності.

–  Особливості теми, пов’язані з притулком: діти без супроводу, екстрадиція, процедура примусового видворення.

–  Педагогічні підходи у викладанні “права біженців” у національних школах суддів/академіях. Дискусія суддів Німеччини, України, Молдови і Білорусі.

– Обговорення наступних кроків у розвитку курсу.


Після закінчення підготовки кожному викладачу, який її пройшов, вручено Сертифікат Національної школи суддів України.