Національна школа суддів України

4 – 6 листопада 2013 р. м. Київ. Підготовка викладачів на методологічному семінарі з розроблення курсу “Управління залою судового засідання”

4–6 листопада 2013 року в місті Києві у Національній школі суддів України проведено підготовку викладачів  на  методологічному семінарі з розроблення курсу  “Управління залою судового засідання”, організованого  спільно з  українсько–канадським проектом    “Освіта суддів – для економічного розвитку”.




  Вітальними словами підготовку відкрили начальник відділу міжнародних зв’язків Національної школи суддів України Тетяна Пустовойтова та директор з юридичних та освітніх питань Групи міжнародного співробітництва  Національного  суддівського  інституту  Канади Дональд Чіассон. 

  Участь у роботі семінару від Національної школи суддів України взяли також проректор з підготовки кадрів для судових органів Анатолій Костенко, співробітники НШСУ – члени робочої групи: начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Тетяна Фулей, головні наукові співробітники Вікторія Семенюк та Олена Бермічева, головний спеціаліст відділу міжнародних зв‘язків Світлана Павлиш.

  Поділилися власним досвідом та баченням щодо змісту майбутнього курсу та методики його розробки і викладання директор з юридичних та освітніх питань 


Групи міжнародного співробітництва  Національного  суддівського  інституту  Канади Дональд Чіассон, суддя Верховного суду провінції Британська Колумбія Стівен Келлегер,   суддя Апеляційного суду провінції Онтаріо Марк Розенберґ та директор організації “Українська система дистанційного навчання” Ігор Катерняк.


На переконання практикуючих суддів, які брали участь у семінарі, розробка та впровадження такого курсу у Національній школі суддів України є дійсно необхідним. Адже судді, особливо молоді, постійно зіштовхуються із нештатними ситуаціями, які виникають під час розгляду справ, подекуди не можуть впоратись із тиском, який чинять сторони процесу, представники ЗМІ. Тому судді підтримують ідею розробки і впровадження курсу  “Управління залою судового засідання” і зазначають, що докладуть зусиль для успішної реалізації цієї спільної роботи зі спеціалістами Національної школи суддів України для підвищення ефективності підготовки суддів.

 


В ході семінару розглядалися такі питання:

–  Моделі навчання та навчальних заходів для включення у програму курсу.

–  Вступ до дистанційного навчання. Яким чином можна в майбутньому адаптувати частини курсу управління судовим процесом для формату дистанційного навчання?   

– Робота в малих групах та пленарне обговорення для розробки програм для кожного модуля, опису навчальних заходів, призначення відповідальних.

– Динаміка роботи в малих групах / вдосконалення навичок суддів/тренерів із роботи з малими групами.

– Презентації у PowerPoint – доповідь на тему із практичним завданням для вдосконалення навичок суддів/тренерів зі створення та представлення презентацій у PowerPoint.


– Робота в малих групах та під час пленарних обговорень з розробки програм для кожного модуля, опису навчальних заходів і призначення відповідальних.

–  Продовження роботи над розвитком навичок. Обговорення подальших етапів діяльності.

Учасниками семінару були опрацьовані зміст модулів курсу та визначені методичні підходи з використанням інтерактивного інструментарію.  Робота над курсом буде продовжена. Намічено, що у лютому 2014 року має бути проведено наступний семінар для огляду і затвердження розробленого курсу та підготовки до його пілотної апробації.