Національна школа суддів України

Підготовка помічників та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів. 4–8 лютого 2013 р. м. Чернівці.

4 – 8 лютого 2013 року  в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить підготовку помічників та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів.

     Для проходження навчання прибуло 28 помічників та консультантів  із Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей.

Вітальними словами відкрив підготовку директор Чернівецького регіонального відділення  Іваніцький Степан Михайлович.

Викладачами для проведення навчання запрошені судді Апеляційного суду Чернівецької області.

       Під час занять буде вивчено як загальнотеоретичні теми, так і теми з цивільного та кримінального  законодавства України:

  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні  (ст.1 протоколу № 1 до ЄКПЛ зі змінами, внесеними Протоколом № 11). Порядок виконання  рішень Європейського суду з прав людини в Україні. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.
  • Право інтелектуальної власності. Захист права інтелектуальної власності судом. Судові експертизи об’єктів права інтелектуальної власності.  
  • Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Вимоги до написання процесуальних документів. Складання процесуальних документів. Методика складання процесуальних документів: форма, зміст, оцінка доказів. Етика ділового мовлення.
    • Строки та терміни в цивільному законодавстві. Позовна давність.
    • Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.
    • Докази та доказування в кримінальному судочинстві. Перевірка показань підозрюваного, обвинуваченого, які він давав під час досудового слідства.
    • Основні положення Закону України  “Про судоустрій і статус суддів”
      від 07.07.2010 № 2453-VI, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи.

Статус помічників суддів та консультантів місцевих загальних   та апеляційних судів. Порядок  прийому та звільнення з посади помічників суддів згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Функціональні обов’язки помічників суддів. Умови та порядок прийняття на службу, проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції помічників суддів, забезпечення їх виконання. Практичне застосування Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України
від 25.03.2011  № 14.  Дії помічників суддів в екстремальних ситуаціях, їх взаємодія з іншими працівниками суду. Посадові обов’язки  консультантів. Закон України “Про державну службу”.