Національна школа суддів України

Семінар періодичного навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації “Запобігання та протидія насильству в сім'ї. Розгляд судами справ, пов’язаних з насильством у сім’ї. Проблеми судового захисту прав потерпілих від насильства в сім’ї в Україні

  

   12 вересня 2011 року у конференц-залі готелю «Київська Русь» міста Києва розпочато роботу семінару періодичного навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації за програмою “Запобігання та протидія насильству в сім'ї. Розгляд судами справ, пов’язаних з насильством у сім’ї. Проблеми судового захисту прав потерпілих від насильства в сім’ї в Україні.

   Семінар відкрили експерт з питань протидії насильству із зазначеної вище Програми Світлана Павлиш та начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Володимир Мазурок, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України.


   Програмою семінару передбачено вивчення та обговорення питань про міжнародні стандарти протидії насильству в сім'ї та їх юридичну силу в Україні; способи захисту від насильства в сім'ї на рівні ООН та Ради Європи; розгляд Європейським судом з прав людини та Комітетом ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок індивідуальних скарг стосовно насильства в сім’ї; особливості судового розгляду цивільних та кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення, які пов’язані з вчиненням насильства в сім’ї. Програмою семінару також передбачено роботу суддів у групах, під час якої слухачі обміняються практичним досвідом щодо розгляду справ, повязаних із вчиненням насильства в сім'ї та організації комунікації судді з жертвою насильства в сім'ї, у тому числі дитиною, яка зазнала жорстокого поводження в сім'ї.


   У роботі беруть участь судді Верховного Суду України Єлизавета Ковтюк, Ольга Шаповалова, доцент Національного Університету “Юридична академія України імені  Ярослава Мудрого” Ганна Христова, кандидат психологічних наук, головний консультант відділу соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень Олена Кочемировська.

       

   Перед початком семінару суддям було роздано матеріали, які містять вибрані міжнародні стандарти і юриспруденції з питань запобігання насильству стосовно жінок, закони та нормативні акти про попередження насильства в сім'ї, копії судових рішень у справах тих категорій, які пов’язані  з насильством в сім’ї, а також науково-практичний журнал “Судова апеляція”, засновниками якого є Апеляційний суд міста Києва та Інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, в якому опубліковані статті, які будуть корисні суддям у їх практичній роботі.

 
 
   

Організаційні заходи щодо проведення семінару забезпечено Відділом підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України (Начальник відділу - Мазурок Володимир Антонович)