Національна школа суддів України

Підготовка суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів областей, 3-7 жовтня 2011, м.Київ

3 жовтня 2011 року, у Національній школі суддів України  в місті Києві розпочато підготовку суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів областей, апеляційних судів міст Києва та Севастополя, Апеляційного суду Автономноної Республіки Крим, проходження якої передбачено частиною 6 статті 54 Закону України “Про судоустрій та статус суддів”.

Перед початком підготовки суддям роздано вибрані рішення Європейського суду з прав людини, навчально-методичний посібник для суддів “Основи гендерної рівності”, авторкою якої є головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення судів загальної юрисдикції Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Фулей Т.І., та науково-практичний журнал “Судова апеляція”, засновниками якого є Апеляційний суд міста Києва та Інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, в якому опубліковані статті, які будуть корисні суддям у їх практичній роботі та  інші матеріали.

Зазначену підготовку суддів відкрив Володимир Мазурок, начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України.

В. Мазурок  також розповів слухачам, що з 3 до 7 жовтня підготовку в місті Києві із слухачами будуть проводити судді Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, апеляційних судів міста Києва,  Запорізької області, головний консультант відділу соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат психологічних наук.

Із слухачами вже провели заняття заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, заслужений юрист України Станіслав Міщенко на тему: "Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи. Проблеми судово–правової реформи: зміни, внесені цим законом до кримінально-процесульного законодавства” та Станіслав Кравченко, суддя  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ на тему: “Запобіжні заходи. Практика застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту та продовження строків тримання під вартою на стадіях дізнання і досудового слідства”.

У рамках періодичного навчання суддів апеляційних судів з метою підвищення рівня кваліфікації 6 жовтня 2011 року буде проведено семінар на тему: “Особливості розгляду справ стосовно жорстокого поводження з дітьми” за фінансової підтримки Всеукраїнського громадського центру “Волонтер”.

Програмою цього семінару передбачено, зокрема, вивчення та обговорення питань національних засад попередження жорстокого поводження з дітьми в світлі міжнародних стандартів прав дитини, юридичної  відповідальності  за жорстоке поводження з дітьми, особливостей судової практики у кримінальних справах щодо насильства стосовно дитини розгляду судами кримінальних справ, пов’язаних з жорстоким поводженням з дітьми.

Більше фотографій можна побачити у фотогалереї (перейти)

У роботі цього семінару візьмуть участь Ольга Шаповалова, суддя Верховного Суду України у відставці та Олена Кочемировська, кандидат психологічних наук, головний консультант відділу соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень.

Також в рамках підготовки суддів 6 жовтня відбувся семінар на тему: “Особливості розгляду справ стосовно жорстокого поводження з дітьми ” за фінансової підтримки Всеукраїнського громадського центру “Волонтер” у готелі “Експрес”.

Фотографії із семінару можна побачити у фотогалереї (перейти)

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено відділом підготовки суддів та працівників апаратів судів НШСУ (Начальник відділу - Мазурок Володимир Антонович) 

Програма підготовки (перейти)